vestnik

Bo država vrtine zapečatila?

M. H., 2. 5. 2024
Jure Kljajić
Plinske vrtine v občini Lendava.
Aktualno

Družba Geoenergo v stečaju je 19. aprila izgubila rudarsko pravico, koncesijska pogodba o izkoriščanju mineralne surovine nafte in zemeljskega plina, ki je zaradi delujočih vrtin pomembna predvsem za območje petišovskega plinskega polja, pa je prenehala veljati.

Po poročanju stečajne upraviteljice Tanje Praprotnik ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) rudarsko pravico ponuja v prevzem oziroma prenos na novega nosilca za obdobje, do katerega je bila rudarska pravica za izkoriščanje podeljena, to je do 25. maja 2026, in to samo za 700 evrov, kolikor je treba plačati upravne takse k vlogi za ogljikovodike, in 400 evrov za preostale mineralne surovine. Prenos na novega nosilca se bo izvedel po postopku, določenem v zakonu o rudarstvu.


Razlog za javno ponujanje rudarske pravice za pridobivanje plina in nafte je v tem, da nobeden od upnikov v treh mesecih od uvedbe stečaja ni zagotovil zahtevane bančne garancije v višini 2,3 milijona evrov, zaradi česar po zakonu o rudarstvu rudarska pravica ugasne, vse pravice in obveznosti pa preidejo na MNVP kot začasnega nosilca pravice. Stečajna upraviteljica Tanja Praprotnik v svojem izrednem poročilu še navaja, da je pristojne pravočasno seznanila z obveznostmi prevzema rudarske pravice, 17. aprila je bil opravljen še sestanek na sektorju za rudarstvo, kjer pa je ministrstvo zavzelo stališče, da ne želi prevzeti proizvodnje.

9cef6b962a6c07db1eb08bf8a8caf7fd
Majda Horvat
Globoki plinski vrtini Pg-10 in Pg-11 dajeta premalo plina, zato je Geoenergo sprožil postopek za pridobitev dovoljenja za njuno ponovno hidravlično stimulacijo.

Ker proizvodnje ni mogoče začasno ustaviti, je upraviteljica ministrstvo po sestanku znova pozvala k prevzemu proizvodnje, prav tako je s stanjem seznanila vlado, ministrstvo za okolje, prostor in energijo, upnike in Občino Lendava. Ustavitev izvajanja rudarskih del bi namreč pomenila nevarnost za življenje in zdravje ljudi, prav tako obstaja nevarnost okoljske škode, še opozarja stečajna upraviteljica. Poleg tega zakon o rudarstvu pridobivanje ogljikovodikov, kondenzata in nafte opredeljuje kot dejavnost strateškega pomena za gospodarski in družbeni razvoj države, ki se izvaja v javnem interesu zmanjševanja energetske odvisnosti od uvoza energentov. To pomeni, da bo vlada morala odločiti, ali se tej dejavnosti odpoveduje in dovoljuje sanacijo edinih aktivnih vrtin oziroma drugače rečeno njihovo zapiranje. A kot rečeno se zdaj ponuja možnost prenosa rudarske pravice na novega nosilca, za kar vloge sprejema MNVP, in ohranitve proizvodnje. 

vrtine Geoenergo lendava