vestnik

Ob 80. obletnici množičnih deportacij položili vence tudi v Murski Soboti

Vestnik.si, 26. 4. 2024
MOMS FACEBOOK
V Murski Soboti so se položili vence ob obletnici deportacije prekmurskih Judov.
Aktualno

Letos mineva 80 let od množičnih deportacij prekmurskih Judov v taborišča smrti, ki so se začele 26. aprila 1944.

Ob 80. obletnici, ko so iz soboške sinagoge (26. aprila 1944) v koncentracijsko taborišče Auschwitz Birkenau odpeljali predstavnike soboške judovske skupnosti, je v Murski Soboti na judovskem pokopališču na pobudo Judovskega združenja Slovenije potekala krajša spominska slovesnost. 

spominska-slovesnost, judi, židovsko-pokopališče
MOMS FACEBOOK
V Murski Soboti so se položili vence ob obletnici deportacije prekmurskih Judov.


"Na nekoč številno judovsko skupnost v našem mestu nas danes spominjajo nekateri spomeniki, kot je pozabljeni kovček na železniški postaji v Murski Soboti, posvečen izgonu judovske skupnosti iz Prekmurja, spominsko obeležje na Lendavski ulici, na kraju, kjer je nekoč stala sinagoga, tlakovci spomina v mestnem središču ter ohranjen del židovskega pokopališča z osrednjim spomenikom," so ob tem zapisali na soboški občini. 


Župan Damjan Anželj je ob tej priložnosti poudaril, da nas "vsi spomeniki poleg zgodovinskih knjig in učbenikov vsakodnevno spominjajo in opominjajo na načrtno iztrebljanje šestih milijonov Judov, ki je zaznamovalo naš spomin," je dejal. 

Dodal je, da so spomeniki lahko le 'neme' priče dogodkov v preteklosti. "Zato nam je v čast, da v našem mestu prebiva živa priča holokavsta, naša spoštovana gospa Erika Fürst. Naj nas tudi današnja skromna slovesnost ob žalostni, 80-obletnici deportacij znova predrami in okrepi zavest, da se grozote, ki so doletele naše someščanke in someščane, nikoli ne ponovijo," je poudaril. 


Predsednik Judovskega združenja Slovenije Elie Rosen pa je svoj nagovor zaključil z besedami: "Vsi, ki Slovenijo imenujemo svoj dom, smo odgovorni za to, kakšno pot bo prehodila ta država. Moralne dolžnosti, ki nam je naložena, ne izpolnimo zgolj s spominjanjem. V nas je tudi globoka in neizbrisna gotovost: iz tega spomina izhaja poslanstvo. Sporoča nam: Zaščititi in ohraniti človeštvo. Varujte in ohranjajte pravice vsakega človeka. Skupnost, v kateri si vsi želimo živeti, bo uspevala le tam, kjer se spoštuje dostojanstvo posameznika in živi solidarnost."


Župan in predstavnica soboške judovske skupnosti Dina Božanić sta položila venec ob osrednjem spomeniku.

MOMS slovesnost deportacije taborišča židovsko-pokopališče spominska-slovesnost