vestnik

Tako poteka gradnja optičnega omrežja v rogašovski občini

Vestnik.si, 26. 4. 2024
Občina Rogašovci
Rune.
Aktualno

Gradnja optičnega omrežja Rune je v Občini Rogašovci v polnem teku.

V Občini Rogašovci se odvija ambiciozen projekt gradnje širokopasovnega optičnega omrežja, ki prinaša občutno izboljšanje dostopa do kakovostne in zanesljive internetne povezave. Projekt, ki nosi ime Rune in ga vodi podjetje Rune Enia, predstavlja zasebno investicijo v širitev širokopasovnega omrežja. V njem sodeluje tudi Občina Rogašovci, delujoča pod notranjim poimenovanjem S39. Poleg Rogašovcev so v projekt vključene tudi druge pomurske občine, kot so Puconci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Murska Sobota, Cankova, Šalovci in Tišina. Središče omrežja za zagotavljanje optičnih signalov se nahaja v Mačkovcih v občini Puconci.

Gradnja optične infrastrukture v Občini Rogašovci poteka po dveh glavnih trasah. Trasa v Svetem Juriju in Rogašovcih se bo kmalu povezala z že izvedeno gradnjo v naseljih Nuskova, Serdica, Sotina in Kramarovci. V Večeslavcih pa bo dokončana trasa omogočila povezavo z že izvedeno gradnjo v naseljih Fikšinci, Pertoča in Ropoča. Prvi priključki v občini so že aktivni, zlasti na območju med Dolnjimi Slaveči in Svetim Jurijem.



Hkrati z začetkom gradnje omrežja lahko prebivalci preverijo možnosti priklopa in naročila optične povezave na spletni strani www.ruralnetwork.eu. Cena za priključek od 1. 4. 2024 dalje znaša 250 evrov z DDV za fizične osebe in 278,54 evrov z DDV za pravne osebe. Stroške priključka lahko v nekaterih primerih pokrije tudi ponudnik storitev, kar pa je potrebno preveriti pri njih.

Visokohitrostni dostop do interneta prinaša številne prednosti, kot so stabilna povezava, odpornost na motnje, hitro prenašanje podatkov ter možnost več povezanih naprav in nemotenega igranja spletnih iger.

občina-rogašovci rune optično-omrežje