© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko


Uredništvo
28. 6. 2025, 09.45
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok

Njoki po Sorentinsko
Profimedia
Njoki po Sorentinsko

Sestavine:

Za njoke:
1 kg krompirja (po možnosti škrobnata vrsta, kot je russet)
300 g gladke moke
1 jajce
ščepec soli

Za omako:
800 g paradižnika (ali 2 pločevinki pelatov)
3 stroki česna
3 žlice olivnega olja
sveža bazilika (pest listov)
1 žlička sladkorja (če so paradižniki kisli)
sol in poper po okusu

Za gratiniranje:


200 g mocarele (narezane na majhne kocke)
50 g naribanega parmezana Parmigiano Reggiano
sveža bazilika za okras

Priprava:

Njoki:

Kuhanje krompirja: operite krompir in ga neolupljenega skuhajte do mehkega (približno 30-40 minut, odvisno od velikosti). Ko je kuhan, ga odcedite, pustite, da se nekoliko ohladi, nato ga olupite.

Pasiranje krompirja: medtem ko so krompirji še topli, jih pretlačite skozi stiskalnico za krompir ali fino sito.

Priprava testa: na delovno površino nasujte moko, naredite jamico na sredini in dodajte pretlačen krompir, razžvrkljano jajce in ščepec soli. Nežno mešajte in gnetite, dokler ne dobite gladkega testa. Če je testo preveč lepljivo, dodajte malo več moke, vendar pazite, da ne preveč, saj to lahko naredi njoke trde.

Oblikovanje njokov: testo razdelite na manjše kose in vsak kos oblikujte v dolg svaljek debeline približno 2 cm. Svaljke narežite na majhne koščke, dolge približno 2-3 cm. Vsak košček rahlo pritisnite z vilicami, da ustvarite tradicionalne utore na njokih.

Kuhanje njokov: njoke kuhajte v velikem loncu slane vode. Ko priplavajo na površino (približno 2-3 minute), so kuhani. S penovko jih poberite ven in položite na pladenj.

Omaka:

Priprava paradižnika: če uporabljate sveže paradižnike, jih blanširajte v vreli vodi nekaj minut, olupite, odstranite semena in sesekljajte. Če uporabljate pelate, jih preprosto zdrobite z vilicami ali rokami.

Priprava omake: v veliki ponvi segrejte olivno olje in dodajte sesekljan česen. Popecite ga na srednji temperaturi, dokler ne postane zlato rjav, vendar pazite, da se ne zažge. Dodajte sesekljan paradižnik, nekaj listov bazilike, sol, poper in sladkor. Kuhajte na zmernem ognju približno 20 minut, dokler se omaka ne zgosti.



Sestavljanje in gratiniranje:

Mešanje njokov in omake: kuhane njoke dodajte v omako in jih nežno premešajte, da se vsi prepojijo z omako.

Dodajanje mocarele: njoke preložite v ognjevarno posodo. Enakomerno jih posujte s kockami mocarele.

Gratiniranje: vse posujte z naribanim parmezanom. Pecite v predhodno ogreti pečici na 200 °C približno 10-15 minut ali dokler sir ne postane zlato rjav in ne začne tvoriti mehurčkov.

Postrezite takoj, okrašeno s svežimi listi bazilike.


© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o.

Vse pravice pridržane.