Foto: Znano je, kje najdete najboljšo prekmursko šunko in gibanico
Na Slovenski ulici ves dan diši po kulinaričnih dobrotah, festival pa združuje promocijo lokalnih izdelkov, kulturni program in ocenjevanje šunk ter gibanic.

Murska Sobota je danes prizorišče 15. Festivala prekmurske šunke in prekmurske gibanice, ki ga v središču mesta organizira Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota v sodelovanju z Društvom za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot ter Mestno občino Murska Sobota. Prireditev velja za osrednji kulinarično-etnološki dogodek v Pomurju, kjer se predstavljajo mojstri prekmurske šunke in proizvajalci prekmurske gibanice iz vse Slovenije.

Slovenska ulica je med 10. in 20. uro zaprta za promet na odseku od Blagovnice do krožišča pri Zvezdi, saj se je spremenila v oder prekmurskih okusov. Dopoldne je že potekala podelitev priznanj, obiskovalci pa so si lahko ogledali tudi prikaz priprave prave prekmurske gibanice. Popoldne so sodelovali v nagradni igri »Uganite težo prekmurske šunke«, izdelke pa je ocenila strokovna komisija s področja kulinarike in živilske tehnologije.

Zlata priznanja za prekmursko gibanico so prejeli Terme 3000 (Moravske Toplice), Turistična kmetija Ferencovi (Krašči), Mlinopek (Murska Sobota), Biotehniški izobraževalni center (Ljubljana), Pekarna Omar (Rankovci), Center za usposabljanje, delo in varstvo (Draga), Zdravilišče Radenci, Gostilna Marič (Radenci), Gostilna Lectar (Radovljica) in Sweets To Go (Sebeborci).



Srebrna priznanja so prejeli Socialna kmetija Korenika (Šalovci), Proizvodnja peciva Figaro (Andrejci), Gostilna Rajh (Bakovci), Šunkarna Kodila (Markišavci), Klementina Pukšič (Gibina), Posestvo Passero (Tešanovci), Terme Banovci, Izobraževalni center Piramida (Maribor), Gostilna na Jasi (Bodonci) in Flo gostinstvo (Ljutomer).
Bronasta priznanja za prekmursko gibanico so prejeli Skupina Hudo dobro (Renkovci), Turistična kmetija Puhan (Bogojina), Lovenjakov dvor (Polana) in Hlebček (Pragersko).

Pri prekmurski šunki so zlato priznanje prejeli Posestvo Passero (Tešanovci) in Šunkarna Kodila (Markišavci), srebrno pa Kmetija Puhan (Bogojina).



»Festival je kot oder za prekmursko kulinariko, ki je bistven del regionalne identitete. Je pa tudi priložnost za promocijo lokalnih proizvajalcev, kulture in domače obrti,« je poudaril predsednik Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot Janko Kodila. Ob tem je dodal, da ocenjevanje ni tekmovanje, ampak priložnost za primerjavo in dvig kakovosti ter povratno informacijo proizvajalcem.

Poleg šunke in gibanice obiskovalci danes okušajo tudi druge lokalne specialitete, kot so bučno olje, bograč in pražen krompir. Festival spremlja bogat kulturni program – nastopajo Marko banda, Folklorna skupina KUD Beltinci in vokalna skupina Irmice, Katarina Šebök in Žiga Žekš, Etno skupina Gorički klantoši ter Samo Budna & Band.



Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se