Vestnik
© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

V shemo Izbrana kakovost dodan nov sektor


Vestnik.si
6. 6. 2023, 15.44
Posodobljeno
16:38
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je priznalo označbo Izbrana kakovost z navedbo države pridelave in predelave za sektor žit. V shemi Izbrana kakovost se je sektor žit pridružil sektorjem mesa, mleka in sadja.

Vanesa Jaušovec
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je priznalo označbo Izbrana kakovost z navedbo države pridelave in predelave za sektor žit.

Skupno vlogo za priznanje označbe Izbrana kakovost za pridelavo in predelavo žit in ajde so na ministrstvo vložile Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zadružna zveza Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Pogoji pridelave in predelave so v specifikaciji natančno predpisani, prav tako predelava, trženje, vodenje evidenc in nadzor. 

Kakšne so zahteve?

Kot je pojasnjeno, se za pridelavo zahteva petletni načrt kolobarja, v katerem je prepovedana pridelava iste vrste žita dvakrat zapored ali ajde trikrat zapored na isti površini, obvezna je zadelava organskih ostankov v tla, prepovedano je gnojenje z digestatom ali kompostom iz komunalnih čistilnih naprav, uporabljajo se lahko samo fitofarmacevtska sredstva, ki so v Republiki Sloveniji dovoljena v integrirani ali ekološki pridelavi žit in ajde, prepovedana je uporaba sredstev za desikacijo. V času žetve je obvezna meritev deoksinivalenola (DON), ki je najpogostejši mikotoksin pri pridelavi žit. Žita in ajda morajo imeti kakovost, primerno za peko kruha in drugih pekovskih izdelkov, zato so v specifikaciji za žita in ajdo predpisani parametri kakovosti.  

Za proizvodnjo izdelkov iz žit in ajde morajo imeti vse uporabljene sestavine iz žit in ajde certifikat. Certifikat morajo imeti tudi druge uporabljene sestavine, za katere je že priznana uporaba označbe Izbrana kakovost z navedbo države pridelave in predelave (Slovenija), npr. skuta ali jabolka v zavitku.

Pred uporabo označbe in zaščitnega znaka se morajo proizvajalci certificirati pri certifikacijskih organih. Ti pri proizvajalcih vsako leto preverjajo ali njihova pridelava in predelava potekata skladno z zahtevami, predpisanimi v specifikaciji. Če pridelava in predelava ustrezata predpisani, proizvajalcu izdajo certifikat. Certificiranje izvajajo Bureau Veritas, Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor (Inštitut KON-CERT) ter Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru (IKC UM).


© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o.

Vse pravice pridržane.