Kmetijstvo že dolgo ni bilo v tako turbulentnem obdobju
Vodenje Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota z julijem prevzema Damjan Jerič, ki je na zavodu zaposlen že več kot trideset let – Poleg službe se ukvarja z vinogradništvom

Kmetijsko-gozdarski zavod (KGZ) Murska Sobota bo, ko bo njegovo novo delovno mesto potrdilo vodstvo Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, od 1. julija kot direktor vodil Damjan Jerič iz Rakičana, specialist za agrarno ekonomiko in ekološko kmetovanje. Na tem mestu bo v prihodnjem štiriletnem mandatu nasledil dosedanjega direktorja Stanka Kapuna, ki se je tudi tokrat potegoval za položaj. »Na KGZ Murska Sobota delam že več kot trideset let na istem delovnem mestu, zato je bila kandidatura za direktorja moj novi izziv. Na tem položaju imaš večje obveznosti, imaš pa tudi več možnosti za uresničitev idej o razvoju zavoda, ki so se izoblikovale v vsem tem času,« nam je odgovoril Jerič, ko smo ga povprašali o njegovi odločitvi za kandidaturo za direktorja KGZ.

Damjan Jerič je na KGZ Murska Sobota zaposlen od leta 1991, kjer je po opravljeni pripravniški dobi začel delati kot specialist za agrarno ekonomiko. Od enega zaposlenega na tem oddelku se je njihova ekipa v tem času povečala na devet zaposlenih, z zadovoljstvom in ponosom pa pove, da so širše prepoznani kot verodostojen projektni partner s področja kmetijstva.
Prva naloga bo organizacija dela
Na javni razpis, ki je bil objavljen 6. marca letos, so sicer pravočasno prispele štiri kandidature, vendar dve nista ustrezali pogojem razpisa, kot nam je takrat pojasnil Dejan Jakob, predsednik sveta KGZ Murska Sobota. Jerič in Kapun sta se na seji sveta zavoda članom javno predstavila ter izpostavila svoje načrte in cilje pri vodenju zavoda, nato je sledilo tajno glasovanje. Za Jeriča je že v prvem krogu glasovalo sedem od skupno devetih članov sveta zavoda.
Sogovornik se bo, kot je pojasnil, po potrditvi in uradnem nastopu nove funkcije kot svoje prve naloge lotil organizacije dela in uvajanja projektnega dela za celotni zavod. Ob kandidaturi je pripravil tudi program dela po oddelkih, ki ga je, kot omenjeno, že predstavil svetu zavoda. »Program dela bo v prihodnjih tednih usklajen še z vodji oddelkov, nato pa sledi izvajanje,« je povedal.

Jeričev zastavljeni program dela v ospredje postavlja strokovno delo zavoda, ki se mora vedno bolj prilagajati trenutnim razmeram in situaciji v kmetijstvu. To je po njegovem mnenju v tako turbulentnem obdobju kot že dolgo ne. »Na naše kmetije vedno bolj pritiska konkurenca iz tujine, s katero se bomo morali spoprijeti, če želimo zagotoviti primeren dohodek kmetij, čim višjo samooskrbo s hrano, poseljenost podeželja, kmetijsko krajino, hkrati pa ohranjati naravne vire. Treba se bo pospešeno prilagajati klimatskim spremembam in uvajati ukrepe za blaženje teh,« je povedal. Navedel je še, da smo v zadnjem obdobju priča pojavu rastlinskih in živalskih bolezni oziroma škodljivcev, ki lahko resno zamajejo pridelavo oziroma prirejo.

Tudi razmere na trgu kmetijskih pridelkov in repromaterialov se vedno bolj nepredvidljivo spreminjajo, kar ima za posledico velika cenovna nihanja. »Zato prilagajanje tem razmeram za kmetije ni enostavno. Naloga nas, zaposlenih na zavodu, je, da kot strokovni servis novim razmeram v kmetijstvu sledimo in da s svojimi storitvami ter strokovnim svetovanjem čim bolj kakovostno in uspešno pomagamo kmetijam,« je še povedal Damjan Jerič.
Ta poleg službe, ki jo vestno opravlja, najde čas tudi za domačo vinogradniško kmetijo. Z družino namreč obdelujejo tri hektarje vinograda in nekaj manj kot pol hektarja ekstenzivnih sadovnjakov. Vse grozdje predelajo v vino, nato pa prodajajo ustekleničen pridelek.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se