Vestnik
© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Na Turistični kmetiji Hari poskrbijo za pristne domače okuse z razgledom


Maja Hajdinjak
23. 4. 2025, 06.00
Posodobljeno
07:15
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Že več kot tri desetletja gostom od blizu in daleč ponujajo doma pridelano hrano in vinsko kapljico

turistična-kmetija-hari, spodnja-ščavnica, kmečki-turizem, kmetija
Osebni arhiv
V delo na turistični kmetiji so vpeti vsi družinski člani, na fotografiji pa so (od leve proti desni) Irena Hari, Janja Hari, Nada Božič in Benjamin Hari.

V Spodnji Ščavnici v Občini Gornja Radgona že 35 let obratuje Turistična kmetija Hari. Okoli nje se razprostirajo vinogradi in gozd, pogled s hriba, kjer stoji, pa seže vse do Pohorja in avstrijskih planin. Največjo željo, da bi imeli turistično kmetijo, je imel oče lastnice kmetije Nade Božič, Franc Hari, saj je imel velik interes za delo v vinogradu, željo po pridelavi dobrega vina in domače kakovostne hrane ter po tem, da bi vse to lahko ponudili tudi drugim ljudem. Kot pripoveduje Božičeva, je sama končala gostinsko šolo v Radencih in mu pomagala pri uresničitvi sanj. Turistična kmetija se je tako odprla leta 1990, po odprtju je vodenje prevzela sama ob pomoči drugih družinskih članov. »Že v preteklosti smo z očetom in družino živeli na majhni kmetiji, pridelovali hrano in seveda smo to tudi vključili v našo ponudbo na turistični kmetiji. Danes se še vedno ukvarjamo z vinogradništvom in pridelovanjem kakovostne domače hrane, kot sta nas, otroke, naučila oče in mama,« pove Nada Božič.

turistična-kmetija-hari, spodnja-ščavnica, kmečki-turizem, kmetija
Osebni arhiv
Ob dobri hrani in kapljici se s kmetije ponujajo tudi lepi razgledi.

Zanimanja za turizem na podeželju je v zadnjih letih vse več. »V zadnjih letih opažamo, da se k nam vračajo in na novo prihajajo mladi ljudje, ljudje iz mesta, ki iščejo mir v naravi in dobro domačo hrano. Veliko se jih z veseljem vrača k nam, saj jim je všeč tukajšnja narava, naša hrana, v nas vidijo domačnost, kot je v mestu ne morejo dobiti. Vsaki stranki namenimo veliko časa in smo pripravljeni odgovarjati na njihova vprašanja o naši okolici, delu v vinogradu in na kmetiji. Veliko starejših ljudi si želi prav pogovora in iskrenosti, kar mislim, da v današnjem času primanjkuje tako v gostinstvu kot na drugih področjih,« pravi Božičeva. Njihovi gostje so večinoma domačini in ljudje iz bližnjih krajev, veliko prihajajo tudi izletniki iz drugih delov Slovenije. Ker pa so blizu meje z Avstrijo, k njim vedno več zahajajo tudi Avstrijci.

turistična-kmetija-hari, spodnja-ščavnica, kmečki-turizem, kmetija
Osebni arhiv
Kruh in pogače se pečejo v krušni peči. Tako kot nekoč.

Prisegajo na družinske recepte

Na turistični kmetiji Harijevih pridelujejo vina in domačo hrano. V zimskih dneh so najbolj znani po kolinah (pečenice, kašne klobase) in dušenem kislem zelju s prekajenim mesom. V stalni ponudbi imajo gobovo juho z ajdovimi žganci, domača pečena rebrca, svinjsko pečenko, ocvrtega in pečenega piščanca in razne zrezke. Ob topli hrani lahko dobite tudi domači narezek z mesom iz tünke, ki ga še vedno delajo po starem očetovem receptu. Od sladic si lahko privoščite prleško gibanico, sirovo pogačo ali ocvirkovo pogačo po receptu njihove babice. Vse te dobrote so pečene v krušni peči kot nekoč, prav tako v tej krušni peči pečejo kruh. Vino pridelujejo na površini enega hektarja, kjer imajo skupno okoli 4200 trsov. V vinogradu imajo več sort grozdja, in sicer renski rizling, laški rizling, traminec, šipon in šardone. Večino vina prodajo na turistični kmetiji.

turistična-kmetija-hari, spodnja-ščavnica, kmečki-turizem, kmetija
Osebni arhiv
K Harijevim lahko zavijete ob koncih tedna, za skupine so odprti tudi preostale dni v tednu. Lahko pa vam organizirajo tudi razna praznovanja.

Njihov redni delovni čas je ob petkih, sobotah in nedeljah, za skupine pa tudi preostale dni v tednu. Po predhodnem naročilu pripravijo tudi nedeljska kosila, gostijo praznovanja rojstnih dni, obhajil, birm, porok in podobnega. Poleg naštetega prirejajo tudi dogodke za različne priložnosti, kot so valentinovo, dan žena, materinski dan, martinovanje, trgatev … »Veselimo se druženja z našimi gosti tudi ob praznikih in jih vedno z veseljem sprejmemo in polepšamo takšne družinske dneve,« poudari Nada Božič, ob kateri so v delo na kmetiji vpeti prav vsi družinski člani – tako njena družina kot tudi bratova. Brat Benjamin Hari skupaj z družino obdeluje njive in skrbi za živali, pomagajo tudi v strežbi. »Pridni so seveda tudi naši otroci, ki nam vedno rade volje pomagajo pri delu. Drug brez drugega ne bi mogli funkcionirati, zato smo vedno povezani,« še pove sogovornica, ki si želi, da bi bile njihove stranke zadovoljne in da bi bila njihova ponudba še naprej kakovostna. »Najbolj pa smo veseli, da se naše stranke vedno z veseljem vračajo,« je dejala za konec.

turisticna-kmetija-hari, spodnja-scavnica
Osebni arhiv
Turistična kmetija Hari

© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o.

Vse pravice pridržane.