Vestnik
© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Nezdrave navade
Čas branja 3 min.

Zakaj nekateri ljudje več razmišljajo o hrani kot drugi?


Tina Lucu/Revija Liza Maja
14. 3. 2025, 18.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Ali sanjarite o lazanji, ki jo boste naročili za večerjo? Načrtujete naslednji obrok? Razmišljate, ali bi si privoščili še en piškot s čokoladnimi koščki?

hrana
Profimedia
Čeprav je razmišljanje o hrani normalno in bistveno za preživetje, nekateri ljudje doživljajo vsiljive misli o hrani.

Ta notranji monolog, pogosto imenovan hrup misli o hrani, je običajno koristen - sporoča nam, kdaj smo lačni ali siti. Vendar pa je lahko za nekatere ljudi ta hrup preglasen in ga spremljajo negativne misli, kot sta občutek krivde ali sram.

Nutricionistka Keri Gans, avtorica knjige The Small Change Diet, pravi, da je lahko tovrstna obremenjenost s hrano težavna in jo je težko utišati.

Preberite tudi:

V nadaljevanju bomo raziskali, zakaj nekateri ljudje doživljajo več hrupnih misli o hrani kot drugi, kako jih lahko zmanjšate in zakaj se zdravila, kot sta ozempic in wegovy, uporabljajo za utišanje nenehnih misli o hrani.

Kaj je »hrup misli o hrani«?

Čeprav je razmišljanje o hrani normalno in bistveno za preživetje, nekateri ljudje doživljajo vsiljive misli o hrani, ki negativno vplivajo na njihovo kakovost življenja.

Anthea Levi, registrirana dietetičarka in ustanoviteljica ALIVE+WELL Nutrition, pravi:
»Izraz 'hrup misli o hrani' se vse pogosteje uporablja za opis pretirane osredotočenosti na hrano. To lahko pomeni nenehno razmišljanje o tem, kaj in kdaj boste jedli naslednjič, koliko ste pojedli pri zadnjem obroku, ali pretirano osredotočenost na željo po neki hrani.«

Izraz 'hrup misli o hrani' se vse pogosteje uporablja za opis pretirane osredotočenosti na hrano.

Vendar strokovnjaki poudarjajo, da razmišljanje o hrani samo po sebi ni problematično. Če se nikoli ne bi osredotočili na občutek lakote ali načrtovanje uravnoteženih obrokov, bi lahko užili premalo ključnih hranil in tvegali podhranjenost.

HLADILNIK, HRANA, APETIT
Profimedia
Razmišljanje o hrani samo po sebi ni problematično. Težava nastane, ko razmišljanje o hrani preraste v obsesivno vedenje.

Tudi uživanje v hrani in pričakovanje prihodnjih obrokov je popolnoma naravno. Kot pravi Levijeva: »Ko ne razmišljamo o tem, katera hrana nam je všeč ali za kaj smo razpoloženi, lahko prehranjevanje postane manj prijetno in zadovoljivo.«

Toda pri nekaterih ljudeh lahko razmišljanje o hrani preraste v obsesivno vedenje. Prekomeren hrup misli o hrani lahko povzroči stres in vodi bodisi v prenajedanje bodisi v pretirano omejevanje hrane.

Psihiatrinja Kim Dennis, strokovnjakinja za prehranjevalne motnje, opozarja: »Pretirano razmišljanje o hrani je pogosto simptom prehranjevalnih motenj ali neurejenega odnosa do hrane.«

Zakaj nekateri ljudje več razmišljajo o hrani kot drugi?

Nekateri ljudje so bolj dovzetni za nenehne misli o hrani. Dejavniki tveganja vključujejo:

  • Zdravstvena stanja - ljudje s hiperaktivno ščitnico (hipertiroza) ali sladkorno boleznijo lahko doživljajo nenadzorovano lakoto, kar povečuje osredotočenost na hrano. Poleg tega lahko inzulinska rezistenca poveča željo po ogljikovih hidratih, kar lahko okrepi misli o hrani.
  • Stroge diete - strokovnjaki opozarjajo, da je osredotočenost na hujšanje in diete eden največjih sprožilcev neurejenega prehranjevanja. Če se ves čas omejujete, lahko vaše telo sproži misli o hrani kot zaščitni mehanizem.
  • Vpliv vzgoje - če ste odraščali v okolju, kjer so družinski člani strogo nadzorovali vaše porcije ali komentirali vašo težo, je lahko vaš odnos do hrane bolj obremenjen. Po drugi strani pa lahko ljudje, ki so v otroštvu doživljali pomanjkanje hrane, pozneje razvijejo pretirano osredotočenost nanjo.
  • Uživanje nekaterih zdravil - antidepresivi, zdravila za bipolarno motnjo in betablokatorji lahko povečajo apetit, kar prispeva k intenzivnejšim mislim o hrani.
  • Stres - stres povečuje raven kortizola, hormona, ki je povezan s pridobivanjem telesne teže in povečano željo po hrani.
  • Prehranjevalne motnje – nenehno razmišljanje hrani je značilen simptom anoreksije, prenajedanja in drugih motenj hranjenja.

Kako zmanjšati »hrup misli o hrani«?

V zadnjem času se veliko govori o uporabi zdravil, kot sta ozempic in wegovy, ki lahko pomagajo zmanjšati misli o hrani, vendar strokovnjaki opozarjajo, da ta zdravila ne rešujejo osnovnega vzroka težave. Namesto tega priporočajo naslednje strategije.

dieta, hujšanje
Profimedia
Osredotočenost na hujšanje in diete je eden največjih sprožilcev neurejenega prehranjevanja.

Bodite radovedni glede lastnih misli

Vprašajte se, zakaj toliko razmišljate o hrani. Se je to začelo, ko ste začeli dieto? Morda ste v prevelikem kaloričnem deficitu, zaradi česar vaše telo spodbuja misli o hrani kot zaščitni mehanizem.

Nehajte se pretirano omejevati pri hrani

Strokovnjaki pravijo, da je občasno uživanje manj zdrave hrane boljše kot strogo odrekanje. Če si popolnoma prepoveste neko hrano, boste še bolj razmišljali o njej.

Osredotočite se na dodajanje hranil, ne izločanje živil

Namesto da se osredotočate na to, kaj morate izločiti iz prehrane, raje razmišljajte o tem, kaj lahko dodate (več zelenjave, vlaknin, beljakovin itd.).

Poiščite strokovno pomoč

Če vas misli o hrani obremenjujejo v vsakdanjem življenju, se posvetujte s prehranskim strokovnjakom ali terapevtom.

Poskusite tehnike sproščanja

Meditacija, joga in globoko dihanje lahko pomagajo preusmeriti misli in zmanjšati anksioznost, povezano s hrano.

Vadite intuitivno prehranjevanje

Intuitivno prehranjevanje pomeni, da jeste, ko ste lačni, in nehate, ko ste siti, ne da bi se obremenjevali z dietami.

Osredotočite se na splošno dobro počutje

Namesto da se osredotočate le na spremembo telesne teže, poiščite aktivnosti, ki vas veselijo in krepijo vaše splošno zdravje. 


© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o.

Vse pravice pridržane.