vestnik

Afriška prašičja kuga: tudi slovenski rejci domačih prašičev opozorjeni

Janko Votek, 9. 5. 2018
Pixabay
Na Madžarskem so uradno potrdili prisotnost afriške prašičje kuge.
Aktualno

Po potrditvi prisotnosti kuge na Madžarskem, naj bodo tudi slovenski lovci posebej pozorni na morebitne pogine divjih prašičev.

Na Madžarskem so uradno potrdili prisotnost afriške prašičje kuge.


Madžarska se je na pojav ustrezno odzvala in uvedla vse potrebne zaščitne ukrepe. Ob ponovnem izbruhu APK v vzhodnoevropskih državah lansko leto so naši organi obvestili rejce o preventivnih ukrepih za zaščito domačih prašičev pred vnosom virusa. Po uradno priznani okužbi z APK na Madžarskem so upravitelji pomurskih lovišč, kot nam je povedal Branko Vajndorfer iz Lovišča s posebnim namenom (LPN) Kompas, v ponedeljek dobili iz UVHVVR opozorilo in navodilo, da so posebej pozorni na morebitne pogine divjih prašičev. Vse poginule živali je treba prijaviti in opraviti analizo o vzroku pogina.
Tudi rejci domačih prašičev so dobili dodatna navodila o ravnanju in zaščiti domačih prašičev. Alojz Varga, predsednik Slovenske zveze prašičerejcev, nam je povedal, da zaradi zaščite pred vdorom virusa v domačo čredo ne smejo dovoliti gibanja po hlevih tujim osebam, potrebno je dodatno razkuževanje pred vstopom v hlev. Rejci, ki v okviru ukrepa dobrobit živali uveljavljajo ukrep izpusta živali, tega lahko izvajajo še naprej, vendar pod pogojem, da imajo prostor za izpust ustrezno ograjen in zaščiten. Vsi, ki so imeli prost izpust brez ustrezne zaščite, tega ne smejo izvajati več.

a7f9119f74df86c1280a582edd80fd8b
Pixabay
Madžarska je uvedla vse potrebne zaščitne ukrepe.


Spomimo, da so bili 27. aprila najdeni najprej trije poginuli divji merjasci v okolici Gyöngyösa v upravnem okrožju Hevesa, dobrih dvesto kilometrov stran od naše meje.
Trupla najdenih treh merjascev so bila po ugotovitvah madžarskih organov stara dva do tri tedne. Še isti dan so našli še enega mrtvega merjasca približno štiri kilometre stran od poginule trojice. Truplo tega merjasca je bilo staro največ en dan. Po oceni strokovnjakov se je bolezen začela širiti. Ob ukrepu prepovedi lova vseh divjih živali na ogroženem območju bodo na Madžarskem redno vzorčili vse mrtve divje prašiče, uvedli pa naj bi tudi sistematično iskanje morebitnih poginulih živali na okuženem območju. Prvi primer prašičje kuge na Madžarskem, ki je bil odkrit, je zajet v najnovejši analizi podatkov iz sistema EU, ki je bil objavljen na spletni strani UVHVVR.

a35b6d5741013034f848b60834861173
Pixabay
Madžarska je uvedla vse potrebne zaščitne ukrepe.


Več pa v tiskanem Vestniku.

afriška prašiča kuga