vestnik

Ambrozija se je spet razrasla. Lastniki zemljišč ste jo dolžni odstraniti

Vestnik.si, 3. 9. 2024
Ksenija Šömen
Ambrozijo je treba odstranjevati.
Aktualno

Več medobčinskih inšpektoratov v tem času spet opozarja imetnike zemljišč, da so v skladu z Zakonom o zdravstvenem varstvu rastlin in Odredbo o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia dolžni odstraniti ambrozijo s koreninami vred ali njen nadzemni del odstraniti tako, da se več ne obraste in ne cveti. Rastišče je treba redno opazovati do konca septembra. 

Pelinolistna ambrozija je alergena rastlina, ki je škodljiva za zdravje ljudi. Navadno jo najdemo ob cestah, bregovih rek in potokov, na zapuščenih njivah, travnikih in podobno, pojavlja pa se kot plevel v okopavinah. Njeno odstranjevanje je zakonsko določeno od leta 2010 dalje. 

Ambrozijo lahko na ustrezen način odstranimo s puljenjem, košnjo oziroma rezanjem, mulčenjem, brananjem ali okopavanjem, oranjem ali kemičnim zatiranjem s herbicidi.

Rastline, ki še ne cvetijo, lahko odložite na kompost ali v zabojnike za organske odpadke, že cvetoče rastline pa je treba uničiti tako, da se prepreči nastanek semena oziroma njegove kalitve. Pri odstranjevanju ambrozije je treba biti previden, uporabite rokavice, če rastline že cveti, pa tudi masko in očala za zaščito pred cvetnim prahom. 

ambrozija odstranjevanje medobčinski-inšpektorat