vestnik

Avgust pod zvezdami: Zazrite se v nebo in ujemite spektakel Perzeidov

Vestnik.si, 7. 8. 2024
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vsakoletni čarobni nebesni pojav prinaša veselje in navdušenje opazovalcem širom sveta.

Avgust je čas, ko nočno nebo zasveti z enim izmed najbolj spektakularnih naravnih pojavov – meteorskim dežjem Perzeidov. A kaj pravzaprav so Perzeidi, znani tudi kot solze svetega Lovrenca in zakaj so tako posebni?

Kaj so Perzeidi?

Perzeidi so meteorski roj, ki ga sestavljajo delci razpadajočega kometa Swift-Tuttle. Zemlja namreč vsako leto, med 17. julijem in 24. avgustom, prečka orbito tega kometa, kar povzroči vstop delcev v našo atmosfero. Ko delci z veliko hitrostjo vstopijo v atmosfero, se segrejejo in zasvetijo, kar ustvarja svetle sledi, ki jih vidimo kot zvezdne utrinke. Perzeidi so poimenovani po ozvezdju Perzej, iz katerega navidezno izvirajo.


Njihova najbolj osupljiva značilnost pa je visoka stopnja aktivnosti. Na vrhuncu meteorskega roja je mogoče videti tudi do 100 meteorskih utrinkov na uro. Povečano število utrinkov nastane, ker Zemlja prehaja skozi gostejši del kometovega repa, kar poveča število meteoroidov, ki trčijo v atmosfero. 

Kdaj in kje opazovati Perzeide?

Vrhunec meteorskega dežja Perzeidov je običajno med 11. in 13. avgustom. V tem obdobju lahko vidimo do 100 utrinkov na uro, odvisno od svetlobnih pogojev in kraja opazovanja. Najboljše lokacije za opazovanje so tiste, ki so čim dlje od mestne svetlobe, kjer je nebo temnejše in bolj jasno.

a6167337c15e0d595bddc4273d734ac8
Niko Časar
Za opazovanje Perzeidov moramo izbrati lokacijo s čim bolj odprtim obzorjem.

Najboljši čas za opazovanje pa je običajno po polnoči.

Opazovanje le teh pa ne zahteva nobene posebne opreme. Potrebujete le jasno nebo, udoben prostor za ležanje in potrpežljivost. Poiščite kraj stran od mestne svetlobe, s seboj vzemite odejo ali ležalnik ter s prostim očesom opazujte čarobnosti vesolja. Avgustovski večeri so kot nalašč za sproščanje in opazovanje nočnega neba.

perzeidi avgustovsko-nebo astronomija meteorski-roj-perzeidov