vestnik

Dan D za Romana Leljaka

Rok Šavel, 13. 4. 2023
MV
Po neuradnih informacijah je župan Roman Leljak v tretje uspel pridobiti zadostno podporo za predlog proračuna, ki ga bodo imeli danes svetniki na mizi.
Aktualno

Radenski občinski svet bo danes ponovno obravnaval proračun, ki doslej dvakrat ni dobil večinske podpore.

Radenski svetniki so na minuli izredni seji potrdili sklep o začasnem financiranju občine še za april, po katerem lahko občina ta mesec porabi toliko, kolikor je v lanskem aprilu, to je dober milijon evrov. Župan Roman Leljak je ob tem napovedal, da bodo tako lahko ponovno omogočili popust občanom pri nakupu vstopnic za kopanje v radenskem zdravilišču, dotacije ob rojstvu otrok in plačilo nadstandardnega programa v šolah. Kot smo poročali, se je županu pri sprejemanju predloga proračuna v občinskem svetu dvakrat zataknilo, saj nobenkrat ni dobil večine: osem jih je bilo za, osem proti.V skladu s poslovnikom je Leljak predlog proračuna vseeno poslal v 30-dnevno javno razpravo, občinski svet pa ga bo ponovno, tehnično v drugem branju, obravnaval danes. Če tudi takrat proračun ne bo dobil zadostne podpore, se bo obravnaval še enkrat po skrajšanem postopku.


Pat položaj v radenskem občinskem svetu je v minulih mesecih poskrbel za precej nejevolje in nemalo obračunov med osmerico svetnikov, ki so v županovem »taboru«, in osmerico v opoziciji, a zadnja seja, ki je bila izredna, je vendarle minila v dokaj mirnem duhu. Poleg podaljšanja začasnega financiranja so svetniki soglasno izglasovali še sklep o izplačilu dela plače za redno delovno uspešnost ravnateljicama obeh osnovnih šol v občini in ravnatelju gornjeradgonske glasbene šole ter izrekli pozitivno mnenje k ponovnemu imenovanju Nataše Lipič za ravnateljico Osnovne šole Kajetana Koviča Radenci in Andreje Strmšek za ravnateljico kapelske osnovne šole. Ravno tako so potrdili elaborata za ceno odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode ter pripadajoče omrežnine za uporabo javnih infrastrukturnih objektov in naprav, hkrati pa določili višino občinske subvencije, s katero gospodinjstva – povprečni uporabniki – ne bodo občutili dviga cen storitve.



V tretje gre rado?


Kot že napovedano, pa bodo vse oči uprte v današnjo sejo, na kateri bodo imeli radenski svetniki še tretjič v dobrih dveh mesecih na mizi predlog proračuna za letos, večinska podpora pa bo precej odvisna od tega, koliko bo Leljak, ki je že izrazil pričakovanje glede »konca nesmiselnega nagajanja«, upošteval pobude iz javne razprave in morebitne amandmaje svetnikov, ali pa si kakšen glas iz opozicije pridobil na drugačen način. Politika je, kot vemo, umetnost možnega. Neuradno lahko radenski župan tokrat računa na večinsko podporo, saj naj bi vsaj dva opozicijska svetnika proračun podprla, ni pa izključeno, da bo podpora še večja. Leljak je sicer na družbenem omrežju dejal, da sam s proračunom osebno ni najbolj zadovoljen, ker bo manj prireditev in "preveč denarja za socialne in mehke projekte". Naknadno je napovedal še, da bo del proračuna tudi subvencioniranje dijaške prakse, hkrati pa bo na seji predlagal širitev dnevnega reda s točko o obnovi radenskega zdravstvenega doma. 

občina-radenci roman-leljak občinski-svet seja radenci proračun