vestnik

Začelo se je poletje. Za zvečer izdano opozorilo pred močnejšimi nevihtami s točo

Vestnik.si, STA, 21. 6. 2022
D. N.
Danes popoldan in zvečer so možne krajevne nevihte.
Aktualno

Pred nami je najdaljši dan leta, Sončev obrat ali poletni solsticij. To je tudi prvi dan koledarskega poletja, ki se bo sklenilo 23. septembra z jesenskim enakonočjem. V poletje vstopamo v času prvega letošnjega vročinskega vala s temperaturami pri nas v tem tednu do nekaj nad 30 stopinjami Celzija in vsakodnevno možnostjo neviht.

Današnji Sončev obrat ali poletni solsticij je na severni polobli najdaljši dan v letu, medtem ko je danes na južni polobli najkrajši dan v letu in začetek zime. Pri nas 21. junij predstavlja začetek koledarskega poletja, medtem ko je prvi dan meteorološkega poletja bil 1. junij, saj so junij, julij in avgust z vidika meteorologije najtoplejši meseci v letu.

V teh dneh je dele južne, zahodne in srednje Evrope zajel izrazit vročinski val. Marsikje so v nedeljo izmerili najvišjo junijsko temperaturo do sedaj.

Na Češkem in v Nemčiji se je segrelo do 39 stopinj, na Poljskem 38, v Švici 37 in v Avstriji do 36,5 stopinje Celzija, je v ponedeljek sporočila Agencija RS za okolje (Arso). 

kopališče-murska-sobota, skok-v-vodo, bazeni, poletje, vročinski-val, vročina, plavanje
Vanesa Jaušovec
V prihodnjih dneh bo prijala osvežitev v bazenu.

V tem tednu se bo vročina iznad severne Afrike širila nad Sredozemlje in deloma tudi nad Balkan. A kaže, da bo najbolj vroč zrak ostal nekoliko južneje od naših krajev. Manjše vremenske motnje bodo povzročale nestabilnost ozračja in občasne posamezne nevihte.

Po napovedih Arsa nas bo pri tleh danes in v četrtek preplavila za odtenek manj vroča zračna masa. Kljub temu bo nadpovprečno toplo za ta čas. Temperatura zraka se bo po nižinah južne in osrednje Slovenije vsak dan povzpela nad 30 stopinj Celzija, še napovedujejo pri Arsu. Popoldne in zvečer je možna kakšna nevihta. Te vremenoslovci napovedujejo tudi za sredo in noč na četrtek. 

Izdano je tudi opozorilo, saj so pozno popoldne in zvečer možne močnejše nevihte z nalivi, močnejšimi sunki vetra in točo. 

koledar sta