vestnik

DarsGo: V Petišovcih ni več kolon

A. B., 3. 4. 2018
Andrej Petelinšek
V prihodnjih dneh so možni zastoji pred cestninskimi postajami zaradi prehoda na nov sistem cestninjenja tovornih vozil. 
Aktualno

Promet na mejnem prehodu Petišovci poteka normalno, dopoldan je tam potekalo tehtanje tovornih vozil, zato je nastala čakalna doba. Na cestninski postaji Dragotinci za zdaj ni kolon.

V prihodnjih dneh so možni zastoji pred cestninskimi postajami zaradi prehoda na nov sistem cestninjenja tovornih vozil in spreminjanja prometne signalizacije, poroča prometnoinformacijski center (promet.si). V Sloveniji je namreč z aprilom zaživelo elektronsko cestninjenje tovornih vozil na avtocestah in hitrih cestah.

130 let PGD Moravske Toplice

(FOTO) Moravskotopliški gasilci so se ob 130. obletnici poklonili preminulim članom

Prostovoljno gasilsko društvo Moravske Toplice letos praznuje 130. obletnico, zato so obeležitev častitljivega jubileja raztegnili na dva dni. Minuli četrtek je bil tako v znamenju prvega dela obeležitve visoke obletnice, v katerem so se v prvi vrsti poklonili pokojnim članom. Člani moravskotopliškega gasilskega društva in kolegi iz ostalih društev v občini so se tako zbrali pred tamkajšnjim gasilskim domom in se odpravili na bližnje pokopališče, kjer so položili venec pred spominski grob, ki krasi pokopališče v Moravskih Toplicah že od leta 2016. Mašo in bogoslužje sta darovala duhovnik moravskotopliške evangeličanske cerkve Primož Kumin in katoliški župnik Andrej Lažeta, ki vodi župniji v Martjancih in Bogojini. Po svečani položitvi venca so se odpravili nazaj v gasilski dom, kjer so opravili še svečano sejo s podelitvijo zahval društvom iz velike moravskotopliške gasilske zveze, ki združuje kar 28 prostovoljnih gasilskih društev, zaslužnim članom in ostalim podpornikom, predstavljena pa je bila tudi kronika društva, ki jo je prebrala Ajda Šebjanič. Na svečani seji so spregovorili še predsednik društva Štefan Cmor, predsednik domače zveze Dušan Grof, podžupan Sašo Koca in Suzana Deutsch, namestnica poveljnika moravskotopliškega štaba civilne zaščite. Kot je v nagovoru izpostavil Cmor, imajo ob visokem jubileju tri želje za prihodnost: vključitev čim več mladih operativcev, nadaljnja posodobitev opreme in podpora lokalne skupnosti. V društvu danes sicer deluje 136 članov, od tega jih je kar 56 pripadnic ženskega spola. Zaključna prireditev ob 130. obletnici bo to soboto, in sicer s svečano povorko, slovesnostjo in razvitjem novega prapora. Po svečanem delu sledi zabava s skupino Blue Planet v Športnem parku Moravske Toplice na Dolgi ulici, kjer domuje Športno društvo Moravske Toplice. Fotografije prvega dne 130. obletnice PGD Moravske Toplice je zbral Rok Šavel.


Na cestninski postaji Dragotinci za zdaj ni kolon, kolone pa so sicer nastale na mejnem prehodu Petišovci, vendar ne zaradi novega sistema cestninjenja tovornih vozil, ampak je na prehodu potekal poostren nadzor tovornih vozil in tehtanje le-teh, je pojasnila Suzana Rauš s Policijske uprave Murska Sobota. Zdaj v Petišovcih promet poteka normalno.

promet zastoj kolona avtocesta
Andrej Petelinšek
V prihodnjih dneh so možni zastoji pred cestninskimi postajami zaradi prehoda na nov sistem cestninjenja tovornih vozil.


Na Darsu opozarjajo, da bo elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku potekalo prek skupno 128 portalov nad avtocestami in hitrimi cestami. Cestninski portal bo ob prehodu težkega vozila zaznal napravo DarsGo v vozilu, kar bo podlaga za obračun cestnine za posamezen cestninski razred. V napravi bo zabeležena registrska številka vozila in emisijski razred Euro. Če bo vozilo na avtocesto zapeljalo brez naprave DarsGo, to pomeni, da je voznik avtomatsko kršitelj. Globe se začnejo pri 800 evrih.

avtocesta tovornjaki policija cestnina