vestnik

Izselitve stanovalcev iz Doma Brigita Puconci socialna inšpekcija ni odredila zaradi čakalne vrste

A. B., 28. 11. 2023
Jure Kljajić
Čeprav pravilnik o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev določa bivanje uporabnikov v eno- ali dvoposteljnih sobah, zaradi skoraj 4000 čakajočih na mesto v institucionalnem varstvu socialni inšpektor tega od Doma Brigita Puconci ni zahteval.
Aktualno

Pomanjkljivosti odpravili pravočasno. Na soboškem tožilstvu prejeli dve ovadbi, povezani s sumom spolne zlorabe slabotne osebe in zapustitve slabotne osebe.

Socialna inšpekcija inšpektorata za delo pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je končala inšpekcijski postopek, v katerem je preverjala domnevne nepravilnosti v Domu Brigita Puconci, o čemer smo poročali septembra letos.

Nosilka dejavnosti Brigita Beznec, samostojna podjetnica, v domu izvaja institucionalno varstvo starejših zunaj mreže javne službe, brez koncesije, na osnovi pridobljenega dovoljenja za delo, ki ga daje in odvzema ministrstvo, pristojno za socialno varstvo. Dom lahko sprejme 23 stanovalcev, med njimi so tudi taki, ki potrebujejo zahtevnejšo zdravstveno nego in pomoč pri ohranjanju življenjskih funkcij.

»V inšpekcijskem nadzoru so bile ugotovljene pomanjkljivosti in nepravilnosti pri organizaciji in izvajanju institucionalnega varstva, na katere je inšpektor opozoril in določil način in rok za njihovo odpravo. Dom je v roku izvršil naročila za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti. Pomanjkljivosti so bile ugotovljene pri vodenju dokumentacije, ki ni bila v celoti pripravljena v skladu z določili pravilnika o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev, nepravilnost pa pri zagotavljanju ustreznih prostorskih razmer. Dom namreč zagotavlja bivanje v opremljenih, ogrevanih in vzdrževanih sobah, ki pa so praviloma večposteljne, kar je v nasprotju z določilom že omenjenega pravilnika, da se bivanje zagotavlja v eno- ali dvoposteljnih sobah,« je na naše poizvedovanje odgovorila Jerica Preskar, svetovalka za odnose z javnostmi.

oskrbni-dom-brigita-puconci, beznec-brigita
Jure Kljajić
Ob socialni inšpekciji je domnevne nepravilnosti v Domu Brigita Puconci preiskovala tudi Policijska uprava Murska Sobota.

Socialni inšpektor je pri presoji pomena ugotovljene nepravilnosti v Domu Brigita Puconci med drugim upošteval dejstvo, navaja Preskarjeva, da se enako nespoštovanje standarda storitve pojavlja tudi pri posameznih izvajalcih institucionalnega varstva v okviru javne mreže – javnih socialnovarstvenih zavodih in koncesionarjih –, pri odločanju o izreku morebitnih ukrepov za odpravo te nepravilnosti v domu pa je presojal med potrebo uporabnikov po bivanju v institucionalnem varstvu in zavezo po zagotavljanju predpisanega standarda.

»Če bi v Sloveniji obstajala uresničljiva možnost, da se vsi uporabniki, ki bivajo v več kot dvoposteljnih sobah, preselijo, bi inšpektor to odredil. Zaradi skoraj štiri tisoč čakajočih na mesto v institucionalnem varstvu je to neuresničljivo, zato inšpektor tovrstnega ukrepa, izselitve uporabnikov iz doma, ni odredil,« je za Vestnik še odgovorila svetovalka za odnose z javnostmi pri inšpektoratu za delo.  

Vložili dve ovadbi

Ob socialni inšpekciji je domnevne nepravilnosti v Domu Brigita Puconci preiskovala tudi Policijska uprava (PU) Murska Sobota. Njihov sektor kriminalistične policije je po naših podatkih obravnaval sume vsaj dveh kaznivih dejanj in vložil dve ovadbi. Kot je pojasnila Desanka Novak, višja državna tožilka in namestnica vodje okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti, so na tožilstvu prejeli dve ovadbi, povezani s sumom spolne zlorabe slabotne osebe in zapustitve slabotne osebe. »Vendar je v eni zadevi tožilec zahteval dopolnitev ovadbe, ki pa je še nismo prejeli, v drugi zadevi pa še ni bila sprejeta nobena odločitev,« je razložila Novakova.

Po naših podatkih je v prvem primeru ovadeni, ne gre za osebo z območja PU Murska Sobota, izkoristil dejstvo, da je bil mlajši od drugih stanovalcev, in zakrivil kaznivo dejanje nad drugim oskrbovancem. Medtem je Dom Brigita že zapustil. Drugi primer – kaznivo dejanje zapustitve pomoči nosilca dejavnosti starostniku – pa se po naših podatkih nanaša na to, da so enega od uporabnikov izključili iz doma.

dom-brigita puconci