vestnik

Festival RePannonia tudi letos s pestrim programom

Maja Hajdinjak, 11. 6. 2024
Maja Hajdinjak
Novinarska konferenca pred festivalom RePannonia.
Aktualno

Dogajanje bo potekalo med 26. in 30. junijem

Med 26. in 30. junijem se bo v Križevcih odvijala že deveta edicija festivala RePannonia. Kot je na novinarski konferenci povedal Dejan Karba, so mu letos nadeli delovno ime Bodikej, ki v prleškem narečju označuje samosvojega, nekonvencionalnega posameznika. »S tem opozarjamo na to, da so v današnji družbi institucije tiste, ki narekujejo tempo. Menimo, da institucije družbi odvzemajo individualnega duha, bodikej pa je tisti, ki se temu upira,« je pojasnil Karba. 

repannonia, festival, križevci, društvo-29a
Maja Hajdinjak
Novinarska konferenca pred festivalom RePannonia.

Uvod v letošnji festival bo 20. junija z odprtjem razstave v Galeriji Ante Trstenjak v Ljutomeru. Razstavili bodo »hišna dela« iz depoja RePannonie. Festival se bo sicer začel v sredo, 26. junija, v vaškem jedru v Križevcih z odprtjem instalacije Male galerijske plastike. Svoja dela bodo razstavili Lojze Burja, Robert Jurak, Zoran Poznič, Ariel Štrukelj, Nedim Hadžiahmetović - Mafa, Boštjan Kavčič in Leopold Methans. Kot je pojasnil Robert Jurak, bodo postavili sedem piedestalov, na katerih se bo odslej vsako leto predstavilo sedem avtorjev, katerih dela bodo na ogled vse leto oziroma do naslednjega festivala. V sodelovanju z gornjeradgonskim festivalom CestArt (ta se bo mimogrede odvijal med 26. junijem in 5. julijem) bodo odprli skupinsko likovno razstavo Zaprem oči, preseneti me tema. Večer bodo zaključili z DJ Kozmonavtom.
V četrtek, 27. junija, bodo v parku dan posvetili KUD Muzika, ki že vsa leta sodeluje na odprtju festivala. Ogledati si bo mogoče film Matevža Luzarja Orkester, ki je bil nominiran tudi za tujejezičnega oskarja. Še pred ogledom bo potekal pogovor z režiserjem. Po filmu bo sledil paletni prižig ognja, s čimer vsako leto simbolično odprejo festival. 
V petek, 28. junija, bo dogajanje razdeljeno na dve lokaciji. V parku bo nastop uličnega gledališča Ane Monroe s predstavo Zadnji ulov, sledil bo otroški program, ki ga bo vodila Splošna knjižnica Ljutomer. Zvečer bo potekal pogovor z lokalnimi novinarji o tem, ali so še »bodikej«, ali še gledajo pod prste ali pa so tudi oni že v službi kapitala. Pogovoru bo sledil nastop skupine Akaneomi. V vaškem jedru bo ta dan potekala skate šola. Kot je na konferenci povedal Sašo Jurak, želijo na ta način obuditi rolkanje, ki je med mladimi že malo utonilo v pozabo,  poleg tega želijo oživiti križevski skate park. Prijava je mogoča na dan dogodka in je brezplačna, podeljene bodo tudi praktične nagrade. Sledili bodo koncerti raznih skupin, med njimi Match!, Jinho Jinza, Sound Project, nastopila bosta tudi DJ Zvuk in DJ Herbalist ter Manus Pole s plesom na drogu. 
V soboto, 29. junija, bodo v parku stojnice, kjer bodo ponujali lokalne dobrote, otroški program, pa ulično gledališče, dan bo sklenil pogovor z Andražem Poličem, frontmenom skupine Hamlet Express, ki bo zvečer tudi nastopila. V vaškem jedru bo t. i. skate contest, ki ga bodo spremljali rap koncerti izvajalcev Žile, Đouži in Pero ter Kontradikshn, igral bo tudi DJ MCD7000G.
V nedeljo, 30. junija, bo sklepni del festivala, kjer bo že tradicionalno potekalo branje poezije pri mlinu in pa jazz koncert.  

repannonia, festival, križevci, društvo-29a
Maja Hajdinjak
Novinarska konferenca pred festivalom RePannonia.

Robert Jurak je na konferenci orisal tudi zgodovino festivala. Zgodba se je začela leta 2015 oziroma konkretneje leto kasneje, ko so zagnali kiparsko kolonijo. »Takrat smo si zadali načrt, da bomo ustvarjali v glini in bomo prišli do malo večjih formatov, ki bi jih lahko umestili v naše okolje. Nastajala bi in tudi nastaja mala forma viva, je pa res, da s tehnološke plati nismo uspeli priti do večjih formatov, ker je procedura dela bolj zahtevna. Nato se je kiparska kolonija s spremljevalnim programom spremenila v festival, spremenila se je tudi ekipa in pred par leti smo zajadrali bolj v glasbeno-literarne vode, čeprav je poudarek festivala še vedno na umetnosti. Festival je v samem začetku bil namenjen temu, da bi v našo občino pripeljali dogajanje. Filozofija je takšna, da so tudi obiskovalci del festivala, torej da je to festival, kjer se imajo vsi dobro in so vsi del dogajanja. Ideja je tudi, da bi obiskovalci najeli sobe v naši občini, preživeli teh par dni festivala z nami in raziskovali okolico, pri čemer pa moramo vložiti še nekaj truda,« tako Jurak. 

repannonia, festival, križevci, društvo-29a
Maja Hajdinjak
Novinarska konferenca pred festivalom RePannonia.

Novinarske konference se je udeležil tudi župan Občine Križevci Branko Slavinec. »V občini vsako leto z veseljem in ponosom pričakujemo festival RePannonia, ki je največji in eden najpomembnejših kulturnih dogodkov v občini. Kar je najbolj pomembno, je to, da se na tem festivalu prepletajo in družijo različne generacije. Pa ne samo na samem festivalu, ampak tudi že prej, ko se pripravlja. Poleg vseh teh vsebin, ki jih obiskovalci lahko doživijo, vsako leto za festivalom ostane trajna kulturna sled. Vsako leto nastanejo pomembna umetniška dela, ki so potem trajno razstavljena najsibo v vaškem jedru ali v parku doživetij, kar je velik doprinos festivala. Festival je tudi priložnost za nas, za domačine, da pokažemo bogastvo naše občine in celotne Prlekije, Pomurja,« je sklenil Slavinec. Občina je tudi glavna financerka festivala RePannonia. 
repannonia festival društvo-29a križevci