vestnik

(FOTO) Siva - elegantna in brezčasna, a tudi ...

Ljubo Modic, 19. 11. 2018
Quick Step
Aktualno

Dolgočasna? Še zdaleč ne! Nekateri jo ljubijo, drugi sovražijo ali v najboljšem primeru ne vedo, kaj naj počnejo s sivo barvo. Kaj, če bi to zadnje spremenili?

Najdite svoj ton

Siva ni ne bela ne črna. Sivi pravzaprav manjka "barva" in to je tisto, kar jo naredi tako posebno. S svojo nevtralnostjo ponuja izjemno podlago za druge barve. Preden se odločite za odtenek sive in ga izberete, ugotovite, kaj pomeni njen ton za vaš prostor. Siva, ki bazira na modri, deluje hladneje, siva, ki bazira na rumeni, pa toplo. Dobro je najti tisto, s katero boste bolj uglašeni, ob kateri se boste počutili bolj prijetno.

Sivina je odvisna od svetlobe

Preden se odločite za barvo sten, zberite čim več vzorcev odtenkov in jih postavite skupaj. Ne le da boste tako najlažje ugotovili, katera od njih deluje hladno in katera toplo, ampak je pomembno, da to naredite v prostoru, kjer jo nameravate uporabiti. Siva namreč redko ostane enako siva, ko z njo pobarvate steno, v njeni sivini lahko odseva modra, roza ali vijolična, saj je to odvisno od konkretne svetlobe v prostoru, bodisi naravne bodisi umetne. Velja pa tudi, da si v precej sončni sobi lahko privoščite močnejšo sivo, za sobo na severu, ki ima že tako bolj modro obarvano svetlobo, pa bo običajno primernejši kakšen nežnejšiodtenek.


Moč je odvisna tudi od velikosti

Nekateri trdijo, da predstavlja siva novo črno barvo, drugi, da predstavlja novo belo, da je torej enako uporabna in hvaležna. Če ugotovite, da bo neka barvna kombinacija uspešna z belo, je skoraj vedno tako, da bo uspešna tudi s sivo, le da bo takšna kombinacija videti precej bolj zanimivo. Siva namreč drugim barvam podarja dodatno globino. Pomembna pa je tudi velikost. Pravilo je, da večja ko je soba, temnejša je lahko siva. A vsako pravilo pozna izjeme, dejstvo je, da lahko temna, bogata siva tudi v majhnem prostoru ustvari intimnost in zanimivo atmosfero.

V kombinaciji z lesenim pohištvom

Za prefinjen in hkrati preprost videz interierja lahko poskusite kombinacijo sive stene z lesenim pohištvom, najlepše bosta videti javorovina in jesenovina. Kar zadeva barvo stene, pa obvezno izberite matirane odtenke, nikar pol sijoče ali celo visoko sijoče, saj bo površina z njimi videti kot kakšna industrijska pločevina. Tu se skriva še ena prednost sive pred belo: medtem ko je mat bela občutljiva za madeže in prstne odtise, jih siva, podobno kot druge napake, hvaležno skriva.


Črno-bela shema

Če niste za les in se vam zdi preveč podeželska izbira, razmislite o kombinaciji dveh temeljnih barv (ki s fizikalnega vidika pravzaprav nista barvi), iz katerih pravzaprav nastane siva: črne in bele. Ta ekstremna kombinacija lahko ustvari izjemno eleganco, glamurozen interier velikih nasprotij in izjemnih kontrastov, a, roko na srce, ni za vsakega. Predstavlja pa klasiko, kombinacijo, ki je večna in ne gre nikoli iz mode.

V industrijskem slogu

Bi interier obarvali v industrijskem slogu? Če nam kdo omeni industrijsko opremo in reče, naj si zamislimo barvo za zraven, bo najbrž večina pomislila na sivo. Po modernizmu povezujemo sivo barvo z betonom in dejansko ponujajo betonske stene ali betonski strop odlično barvno podlago vsemu drugemu. Siva je lahko dramatična, lahko je elegantna, zagotovo pa je tudi brezčasna. Človeško oko naj bi imelo sposobnost, da zazna več sto odtenkov sive in prav vsi so - dobri. Siva, v prostoru enostavnih linij in brez nepotrebnih elementov, bo s pravilnim izborom pohištva zlahka ustvarila prijeten ambient v industrijskem slogu.


Ključ do barvne harmonije

Sivi podlagi, torej sivim stenam ali kakšnim drugim večjim sivim površinam, se odlično podajo dodatki svetlih in toplih barv. Za poudarke je izjemna zelena, hvaležni pa sta tudi oranžna ali rdeča, ki se še posebej podata k bogatim, temnejšim odtenkom sive. Ker siva nima svoje osebnosti, dopušča drugim barvam, da stopijo v prvi plan. Za pravo usklajenost je pomembno izbrati takšno sivo, ki spada v isto harmonično družino kot barve, ki nastopajo v kombinaciji.

Do trajne elegance v sivi

Siva ni nujno barva sten, lahko jo uporabite za barvo dodatkov. Pri tem so dopustni vsi njeni odtenki kjerkoli med črno in belo. Sivi gospodinjski aparati so denimo klasična izbira, ki zmeraj deluje prefinjeno in elegantno, siva se tudi v tej vlogi odlično poda k vsem drugim barvam in jih pusti, da pridejo do polnega izraza. Vrhunski kuhinjski aparati, za katere ne želimo, da so odvisni od trenutno aktualnih trendov, so zato skoraj po pravilu zmeraj v enem od sivih tonov - siva bo aktualna zmeraj.


Celotni članek najdete v reviji Naš dom. Novi naročniki prejmejo praktično darilo.

sivo opremljanje siva barva interier