vestnik

(FOTO) V Kovačevcih potekal tridnevni "pizza fest". Najboljšo pico je spekel Jan Lever

Vestnik.si, 31. 7. 2023
Damjana Nemeš
Pri piceriji Cimešter v Kovačevcih so organizirali tridnevni "pizza fest".
Aktualno

Dogodek je potekal v okviru 23. praznika Občine Grad.

Pred tremi leti se je prekmurskemu picopeku Martinu Žökšu in njegovim prijateljem picopekom, s katerimi so se spoznali na različnih mednarodnih tekmovanjih, porodila ideja o tako imenovanem pica pokalu oziroma tekmovanju v peki pic Caputo Cup na dveh lokacijah v Sloveniji in na dveh lokacijah na Hrvaškem. Idejo so predstavili glavnemu italijanskemu distributerju izdelkov za pripravo vrhunskih pic Mainardi Foodu, ki jih je pri tem podprl in tako je nastal "pizza fest", ki poteka že tretjič. 

picerija-cimešter, cimešter, picafest, pizza-fest
Damjana Nemeš
Pri piceriji Cimešter v Kovačevcih so organizirali tridnevni "pizza fest".

Prvo tekmovanje v letošnjem tako imenovanem pokalu peke pic je potekal v Lescah, drugo in tretje na Hrvaškem, in sicer na otoku Murter in v Osijeku, četrto tekmovanje pa se je tokrat preselilo na Goričko, k piceriji Cimešter v Kovačevce. 

picerija-cimešter, cimešter, picafest, pizza-fest
Damjana Nemeš
Pri piceriji Cimešter v Kovačevcih so organizirali tridnevni "pizza fest".

Na mednarodnem tekmovanju je sodelovalo šestnajst picopekov iz Slovenije, Avstrije, Italije, Hrvaške in Romunije, najboljšo pico po mnenju štiričlanske komisije v mednarodni sestavi pa je spekel Jan Lever iz Gostilne pri Zotlarju iz Buj. Drugo mesto je osvojil Vanjo Švogar iz Varaždinskih toplic, tretje pa Suzana Doroski iz Picerije Valerie iz Škofljice. Zmagovalec se bo skupaj s slovensko ekipo, v kateri je tudi Žökš, udeležil svetovnega prvenstva, ki bo prihodnje leto v Neaplju, tudi sam pa se bo lahko preizkusil v tem prestižnem tekmovanju. 

picafest, pizza-fest, kovačevci, cimešter
FB Gostilna pri Zotlarju
Jan Lever iz Gostilne pri Zotlarju je spekel najboljšo pico.

picafest, pizza-fest, kovačevci, cimešter
FB Gostilna pri Zotlarju
Jan Lever iz Gostilne pri Zotlarju je spekel najboljšo pico.

Vsak udeleženec je moral na tekmovanje prinesti s sabo svoje testo. V kolikor je pripravljal pico margarito, so mu organizatorji zagotovili pelate, kakovostno mocarelo, baziliko in olivno olje, v kolikor pa so kreirali svoje pice, so si morali zagotoviti tudi ostale sestavine. "Vsak tekmovalec je imel na voljo petnajst minut za pripravo ene pice, ki jo je moral dostaviti sodnikom. Ti so poleg okusa in izgleda pice ocenjevali tudi tekmovalčevo pripravo na tekmovanje, njegovo spretnost pri delu s pečjo, njegovo sestavljanje pice in delovni pult, nato pa je moral razložiti še postopek priprave, kakšno moko je uporabil za testo in podobno," je razložil Žökš, ki na dogodku ni tekmoval, niti ni bil v vlogi sodnika, kot na preostalih treh tekmovanjih, ampak je kot organizator skrbel, da je tekmovanje potekalo nemoteno. 

picerija-cimešter, cimešter, picafest, pizza-fest
Damjana Nemeš
Pri piceriji Cimešter v Kovačevcih so organizirali tridnevni "pizza fest".

picerija-cimešter, cimešter, picafest, pizza-fest
Damjana Nemeš
Martin Žökš

Dogodek se je nadaljeval še v soboto in nedeljo, ko je potekalo tekmovanje v jahanju rodeo bika, poskrbljeno je bilo tudi za živo glasbo, predstavili se tudi lokalni ponudniki, manjkale pa niso niti okusne pice. 

picerija-cimešter, cimešter, picafest, pizza-fest
Damjana Nemeš
Pri piceriji Cimešter v Kovačevcih so organizirali tridnevni "pizza fest".

picerija-cimešter kovačevci pizza-fest