vestnik

Gornjeradgončanka Barbara Petovar prejemnica štipendije Ženske v znanosti

V. T., 9. 3. 2019
Primož Bregar
Barbara Petovar.
Aktualno

Barbara Petovar je analizna kemičarka, ki preučuje metode za analizo težkih kovin v sledovih, štipendijo pa podeljujeta L'Oréal Adria in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO.

Poleg analizne kemičarke Barbare Petovar, ki prihaja iz Gornje Radgone, sta omenjeno štipendijo prejeli še farmacevtka Janja Mirtič in biologinja Katja Uršič.Odstotek žensk na doktorskem študiju v Sloveniji je spodbuden, saj znaša kar 54 %, a pri zaposlovanju v znanosti drastično upade, na 34,5 %. Še nižja je številka 20 %, ko pogledamo ženske na vodilnih položajih v znanosti, podoben je tudi odstotek žensk med rednimi profesorji na univerzah, saj znaša le 23 %.


a77f6d263085aa3b83822eed9821b241
Jani Ugrin
Štipendistke.


53ab0e3c54d14134088728607d4f24af
Primož Bregar
Barbara Petovar.

Zato je osveščanje o položaju žensk v znanosti in spodbujanje mladih raziskovalk, da svojo karierno pot nadaljujejo v znanstveni stroki, nuja. Pri tem ima v Sloveniji že 13 let pomembno vlogo program L'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« in dosedanjih 34 štipendistk, ki s svojim delom razbijajo stereotipe in dokazujejo, da imajo ženske pomembno vlogo pri razvoju znanosti. Danes se jim bodo pridružile še tri nove štipendistke: farmacevtka Janja Mirtič, analizna kemičarka Barbara Petovar in biologinja Katja Uršič.

Jani Ugrin
Barbara Petovar s prof. dr. Radovanom Stanislavom Pejovnikom, predsednikom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.
ženske v znanosti štipendjia Barbara Petovar