vestnik

Jutri morebitna nevarnost pozebe. Vremenoslovci svetujejo, da poberete plodove

Vestnik, STA, 13. 10. 2021
Dreamstime
Agencija RS za okolje pred pričakovano četrtkovo slano, ki bi lahko dosegla bolj izpostavljene predele, opozarja na morebitno nevarnost pozebe.
Aktualno

Agencija RS za okolje (ARSO) pred pričakovano četrtkovo slano, ki bi lahko dosegla bolj izpostavljene predele, opozarja na morebitno nevarnost pozebe. Ta bo lahko pustila posledice na jesenskem cvetju, v nevarnosti so lahko tudi zelenjadnice. Plodove, denimo paprike in bučke, se splača pobrati ali pa dobro zaščititi, svetujejo.

Kot so danes sporočili z ARSO, zaenkrat kaže, da nizke temperature ne bodo ogrožale vinogradniških območij oz. grozdja, ki še čaka na trtah na pozno trgatev. Tudi sadno drevje na izpostavljenih mestih najbrž ne bo ogroženo, saj gre na teh območjih v večini za visokodebelne sadovnjake. Tem je pridelek v večini pobrala že spomladanska pozeba, kolikor ga je ostalo, pa so plodovi dovolj visoko nad tlemi, kjer jih negativne temperature zraka verjetno ne bodo dosegle. "Če bodo temperature vendarle prenizke in bodo dosegle tudi plodove, bodo ti lahko utrpeli poškodbe, ki jih bomo lahko opazili nekaj dni po slani," so navedli. Zdaj so na drevesih sicer večinoma še pozne zimske sorte, ki prenesejo tudi nekaj več mraza.

Nizke temperature pa lahko pustijo hude posledice na še zeleni koruzi, ki jo kmetje sejejo za primes k travni silaži. Medtem je koruza, ki je bila sejana za silažo, ta čas že pospravljena. Koruzi za zrnje, ki jo že pospešeno pobirajo, pa nizke temperature ne morejo več do živega. Prav tako ne more škoditi ozimnim posevkom, ječmenu, ki je v fazi setve in ponekod vznika, so še navedli na Arsu.

kmetijstvo vreme opozorilo
Kaj zdaj berejo drugi