vestnik

(KOLUMNA) Ekonomija darovanja

Matej Končan Kleemar, 24. 12. 2023
Wikipedia
Obdarovanje je gotovo lahko enako hranljivo za darovalca, kot je za prejemnika, če je bistvo darovanja nesebično.
Aktualno

Obdarovanje je gotovo lahko enako hranljivo za darovalca, kot je za prejemnika, če je bistvo darovanja nesebično.

Konec leta je vedno priložnost, da obrnemo svež list in začnemo novo leto z večjim zanosom, tudi če se nismo držali vseh zaobljub, ki smo jih sprejeli enakega časa lani. Nekatere se vlečejo še iz prejšnjih let in zdi se, da se iz leta v leto samo prestavljajo in nalagajo. Morda obstajajo celo take, ki so pod kupom bremena novih že izpuhtele. Nadomestile so jih nove, dosti bolj pomembne za vsakega posameznika, nenehno spreminjajočega se jezdeca na poti skozi čas, ki po mnenju mnogih fizikov in filozofov bojda sploh ne obstaja. Pa vendar ga v vsakdanjem življenju neutrudno uporabljamo kot pripomoček za merjenje sprememb in dogodkov.

130 let PGD Moravske Toplice

(FOTO) Moravskotopliški gasilci so se ob 130. obletnici poklonili preminulim članom

Prostovoljno gasilsko društvo Moravske Toplice letos praznuje 130. obletnico, zato so obeležitev častitljivega jubileja raztegnili na dva dni. Minuli četrtek je bil tako v znamenju prvega dela obeležitve visoke obletnice, v katerem so se v prvi vrsti poklonili pokojnim članom. Člani moravskotopliškega gasilskega društva in kolegi iz ostalih društev v občini so se tako zbrali pred tamkajšnjim gasilskim domom in se odpravili na bližnje pokopališče, kjer so položili venec pred spominski grob, ki krasi pokopališče v Moravskih Toplicah že od leta 2016. Mašo in bogoslužje sta darovala duhovnik moravskotopliške evangeličanske cerkve Primož Kumin in katoliški župnik Andrej Lažeta, ki vodi župniji v Martjancih in Bogojini. Po svečani položitvi venca so se odpravili nazaj v gasilski dom, kjer so opravili še svečano sejo s podelitvijo zahval društvom iz velike moravskotopliške gasilske zveze, ki združuje kar 28 prostovoljnih gasilskih društev, zaslužnim članom in ostalim podpornikom, predstavljena pa je bila tudi kronika društva, ki jo je prebrala Ajda Šebjanič. Na svečani seji so spregovorili še predsednik društva Štefan Cmor, predsednik domače zveze Dušan Grof, podžupan Sašo Koca in Suzana Deutsch, namestnica poveljnika moravskotopliškega štaba civilne zaščite. Kot je v nagovoru izpostavil Cmor, imajo ob visokem jubileju tri želje za prihodnost: vključitev čim več mladih operativcev, nadaljnja posodobitev opreme in podpora lokalne skupnosti. V društvu danes sicer deluje 136 članov, od tega jih je kar 56 pripadnic ženskega spola. Zaključna prireditev ob 130. obletnici bo to soboto, in sicer s svečano povorko, slovesnostjo in razvitjem novega prapora. Po svečanem delu sledi zabava s skupino Blue Planet v Športnem parku Moravske Toplice na Dolgi ulici, kjer domuje Športno društvo Moravske Toplice. Fotografije prvega dne 130. obletnice PGD Moravske Toplice je zbral Rok Šavel.

Eden od teh je nedvomno, ko obrnemo koledarsko leto. Prednovoletni čas zaznamuje advent, ki se konča z božičem, ko si tradicionalno dajemo in prejemamo darila. V zahodni kulturi je ponekod povezan z zgodbo o Svetih treh kraljih ali pametnih možeh, nenavadnih tujcih, ki so po krščanski zgodbi prišli od daleč, da bi se poklonili novorojencu Jezusu z darovi. Samo praznovanje božiča pa naj bi bilo že prej del poganskih praznovanj ob zimskem solsticiju, zaradi česar so si angleški puritanci nekje v sredini 16. stoletja celo prizadevali iztrebiti božič. Praksa obdarovanja v božičnem času se je med različnimi kulturami skozi čas precej razlikovala. Na Nizozemskem recimo je tradicija izmenjave daril na dan sv. Nikolaja, ki je pri nas Miklavž, božič pa je rezerviran samo za družinsko druženje ob dobri hrani.

V naši deželi nosita darila oba, kot da to še ni dovolj, pa jima na pomoč priskoči dedek Mraz. Ruska legenda o dobrem možu, ki se je pri nas pojavil kot konstrukt socialistične Jugoslavije, sega približno v leto 1930. Poročen je s starko Zimo in pri nas živi nekje pod Triglavom. V legendarni otroški pesmi Siva kučma mu je nesmrtnost podaril Janez Bitenc in tako dedek Mraz še danes pridno obiskuje vrtce in šole. Pa vendar se mi zdi, da tista »glavna« darila pri nas še vedno večinoma pričakajo pod božično jelko. Tradicija okraševanja božične jelke (Tannenbaum) izhaja iz Nemčije in je nekako ponarodela v viktorijanski dobi, ko je bila kraljica Viktorija, poročena z nemškim princem Albertom, upodobljena na slavni sliki iz leta 1848, kjer vidimo kraljičino družino, zbrano pred okrašeno jelko, obdano z darili. Kakor koli že, medsebojno obdarovanje je prisotno praktično v vseh kulturah in verah.

Zanimivo se mi zdi, da je na primer na Japonskem medsebojno obdarovanje prisotno vse leto. Ogromno pozornosti posvečajo temu, kako je darilo zavito. Daril, ki vsebujejo stvari, sestavljene iz štirih kosov, se po navadi izogibajo, kajti število štiri se na Japonskem izgovarja enako kot smrt. Pri izročanju in prejemanju daril vedno uporabljajo obe roki, če ne, lahko lepa gesta dobi negativen pomen. Sicer pa ni potrebe po vzajemnosti obdarovanja ob vsaki priložnosti. Če recimo pridemo k nekomu na obisk in mu prinesemo steklenico vina, bi bilo skrajno neprimerno, da bi šel prejemnik takoj prebrskat omaro in nam v zameno pomolil neko svojo steklenico vina. V nekaterih primerih mora miniti nekaj časa, da se ponovno pojavi priložnost za to, da nekoga obdarujemo nazaj. Obdarovanje je gotovo lahko enako hranljivo za darovalca, kot je za prejemnika, če je bistvo darovanja nesebično.

Zato menim, da je lahko tudi lastna ustvarjalnost, ki jo nekdo deli z drugimi, lepo darilo, ki lahko hkrati navdušuje mnoge. Vsak konec leta že nestrpno čakam na pregledne sezname raznih uredništev, ki nas zasujejo z najboljšim z raznih področij ustvarjalnosti. Zlahka lahko najdem neke izgubljene bisere, ki so se mi morebiti v poplavi vsega izmuznili, in zdi se mi, da je ta čas tudi zaradi tega nekoliko bolj čaroben. Lahko bi rekli, da darujemo in prejemamo že s tem, ko se z nekom pogovarjamo in izmenjujemo lastne ideje in poglede na svet, kar sega veliko dlje od fizičnih daril. Naš obstoj se nenehno oblikuje z metaforičnim dajanjem in prejemanjem družabnega življenja.

kolumna obdarovanje