vestnik

Kurilna sezona po napovedih vremenoslovcev trka na vrata

I. B., 25. 9. 2018
Karin Potocnik
Kurilna sezona v Sloveniji traja od šest do osem mesecev.
Aktualno

Agencija Republike Slovenije za okolje napoveduje, da bodo zaradi dotoka mrzlega znaka iznad polarnega kroga v naslednjih dneh marsikje po državi že izpolnjeni pogoji za začetek kurilne sezone. 

Včerajšnje padavine naj bi bile po napovedih vremenoslovcev zadnje v tem tednu. V nadaljevanju se nam obeta pretežno jasno in toplejše vreme. Danes in jutri bo pretežno jasno, a hladno in vetrovno. V sredo zjutraj bo ponekod v zatišnih legah možna slana.
Pričetek kurilne sezone
Ogrevalna oziroma kurilna sezona se računsko določa na podlagi temperature zraka. Določeno je, da se za prvi dan ogrevalne sezone šteje dan po tistem, ko je v drugi polovici leta ob 21. uri, po srednjeevropskem zimskem času, tri dni zapored temperatura zraka nižja ali enaka 12 stopinjam Celzija.


Kurilna sezona po Sloveniji v večini nižinskih krajev z nadmorsko višino do 500 metrov traja okrog šest do osem mesecev. To po podatkih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pomeni, da mora biti naprava za ogrevanje v pripravljenosti od 4500 do 6000 ur. Letno tako deluje od 1500 do 2000 ur, še dodatnih 200 do 300 ur pa se porabi v primeru ogrevanja sanitarne vode.


Trajanje kurilne sezone se določa na podlagi temperature zraka, bistveno pa na to vpliva lega stanovanjske zgradbe ali bivalnega prostora. Sicer pa se lahko kurilna sezona med posameznimi kraji in stanovanjskimi zgradbami močno razlikuje. Do razlik prihaja na podlagi različnega podnebja, razlik v gradnji in toplotni izolaciji zgradb.


Temperatura zraka pada z naraščajočo nadmorsko višino, zato je trajanje kurilne sezone v krajih z višjo nadmorsko višino daljše.

Shutterstock
V prihodnjih dneh bo nastopila kurilna sezona. 
kurilna sezona vremenska napoved