Pričetek kurilne sezone
Ogrevalna oziroma kurilna sezona se računsko določa na podlagi temperature zraka. Določeno je, da se za prvi dan ogrevalne sezone šteje dan po tistem, ko je v drugi polovici leta ob 21. uri, po srednjeevropskem zimskem času, tri dni zapored temperatura zraka nižja ali enaka 12 stopinjam Celzija.
Kurilna sezona po Sloveniji v večini nižinskih krajev z nadmorsko višino do 500 metrov traja okrog šest do osem mesecev. To po podatkih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pomeni, da mora biti naprava za ogrevanje v pripravljenosti od 4500 do 6000 ur. Letno tako deluje od 1500 do 2000 ur, še dodatnih 200 do 300 ur pa se porabi v primeru ogrevanja sanitarne vode.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(V premislek) Pomembno je, kako živimo zdaj - ker za jutri nihče ne jamči
Kako je pravično, da nas trenutek slabosti, morda niti ne naš, stane vsega?
Trajanje kurilne sezone se določa na podlagi temperature zraka, bistveno pa na to vpliva lega stanovanjske zgradbe ali bivalnega prostora. Sicer pa se lahko kurilna sezona med posameznimi kraji in stanovanjskimi zgradbami močno razlikuje. Do razlik prihaja na podlagi različnega podnebja, razlik v gradnji in toplotni izolaciji zgradb.
Temperatura zraka pada z naraščajočo nadmorsko višino, zato je trajanje kurilne sezone v krajih z višjo nadmorsko višino daljše.