vestnik

Le še danes možna prijava za vpis na fakultete v prvem roku

Vestnik.si, STA, 27. 3. 2023
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na univerzah danes zaključujejo prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2023/2024. Za bodoče študente je na voljo 19.792 vpisnih mest za redni in izredni študij. Število mest je povečano na filozofskih fakultetah in ljubljanski zdravstveni fakulteti. Prijava je možna preko portala eVŠ.

Po tistem, ko sta univerzi v Ljubljani in na Primorskem tik pred vpisom na fakultete za naslednje študijsko leto zaostrili pogoje za vpis dijakov s poklicno maturo, je ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije po preverbi nastalih okoliščin spremenilo pogoje in podaljšalo prvotni rok za vpis za teden dni na vseh univerzah.Na ljubljanski univerzi so bili v zaostritev pogojev prisiljeni zaradi zaostrenih zahtev Nacionalne agencije za kakovost visokega šolstva. Sprememba pogojev je sprožila val ogorčenja v srednjem šolstvu, kjer so opozorili na diskriminacijo, ker bi dijaki morali biti o možnostih za nadaljnje izobraževanje seznanjeni že ob vpisu.

Vpisna mesta za študijsko leto 2023/2024 je razpisalo pet javnih visokošolskih zavodov, in sicer univerze v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem ter Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu, pa tudi 16 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo.

Do 5. aprila bo znano stanje prijav za vpis, od 23. junija do 7. julija pa sledijo preizkusi nadarjenosti, sposobnosti in spretnosti na visokošolskih zavodih. Sklepi o rezultatu izbirnega postopka bodo najpozneje do 21. julija objavljeni na portalu eVŠ, do 30. julija bodo kandidati po pošti prejeli informacijo o tem, ali so sprejeti na izbrano fakulteto.Vpis sprejetih v prvem roku bo predvidoma od 24. julija do najpozneje 17. avgusta. Drugi prijavni rok bo potekal 21. do 25. avgusta, vpisi pa od 22. do 30. septembra.

Prvi prijavni rok za vpis v višje strokovno izobraževanje, kjer je v študijskem letu 2023/24 za redni in izredni študij razpisanih 11.800 vpisnih mest, kar je toliko kot lani, se je zaključil 17. marca.

Prosta mesta za vpis v višje strokovno izobraževanje s 33 različnimi študijskimi programi je razpisalo skupaj 45 višjih strokovnih šol, med njimi 29 javnih in 16 zasebnih, od tega dve s koncesijo. Drugi prijavni rok za vpis bo potekal od 25. do 31. avgusta.

univerza izobraževanje vpis razpis