vestnik

Mateja Logar: Število bolnikov na intenzivni negi je ključno, da sistem ne klecne

A. G., 6. 12. 2021
Bobo
Zdravstvo si sproščanja omejitev ne more privoščiti.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodelovala Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje.

Trend zmanjševanja števila okužb še ni ugoden v intenzivnih enotah. 

V UKCL intenzivna nega in terapija 92, od tega 77 na enoti za intenzivno terapijo. To so bolniki, ki potrebujejo 24ur na dan prisotnost medicinskega osebja. Bolniki, ki bi brez sprejema v bolnišnico, v nekaj urah umrli. 

Kakšno je trenutno stanje z okužbami, preverite na tej povezavi

V UKCLJ je prostih 8 osem postelj, od tega za 5 postelj še iščemo kader. "Če sprejmemo na teden 3-4 bolnikov, kot je bilo povprečje te dni, bomo jutri imeli popolnoma polno intenzivno nego, " pravi Logarjeva in doda, da so zato ukrepi, ki so jih uvedli, nujni.

"Lahko se zgodi, da v Ljubljani ne bo prostora, in bomo ljudi vozili po Sloveniji," še pravi Logarjeva. Premeščanje pa zahteva tudi medicinsko ekipo, ki tako morda ne bo na voljo za žrtve prometnih nesreč, kapi, itd..

"Zato se v prihajajočih dneh zavedajmo, da je vsak odgovoren za to, kako bodo stvari potekale. Vsak je odgovoren, kaj se bo dogajalo znotraj naših domov in kaj se bo dogajalo v bolnišnicah. Ukrepe jemljite dobronamerno. Z njimi omogočamo dokaj normalno življenje prebivalcev, zdr. storitve pa vsaj v večji meri dostopne, ko jih potrebujemo." 

Mateja Logar
Sašo Švigelj
intervju Doc. Dr. Mateja Logar, infektologinja

Ljudje z napotnicami hitro in redno, ne pridejo do obravnave, nekako še obdelamo bolnike z napotnico zelo nujno. A tudi vsi ostali ljudje si zaslužijo in potrebujejo zdravstveno oskrbo, razlaga Logarjeva, ki je dala še, da imajo zdravstveni delavci v intenzivnih enotah od 100 do 150 nadur vsak mesec. 

Kot še pravi, je epidemiološka slika v Sloveniji še vedno ena najslabših v Evropi. Zato so maske še vedno predpisane in potrebne, strokovni argumenti za nošenje mask pa trdni. "Kažejo na našo odgovornost do sebe in do drugih. Potrebne so tudi zunaj, ko ne moremo vzdrževati razdalje 1,5 metra," razlaga Logarjeva. 

Zakaj ne hrane in pijače na stojnicah

"Če se vsak malo iskreno spomni, kako je bilo v letu 2019, ko na stojnicah srečaš prijatelje, znance in se je število v družbi le povečevalo. To pa je zdaj recept za katastrofo. 

V gostilnah so omejitve jasne in vas prosimo, da se jih držite."

epidemija, splošna-bolnišnica-jesenice, koronavirus, covid-19, november, 2021
Bobo
Bolniki, ki imajo intenzivno terapijo, potrebujejo 24 ur na dan prisotnost medicinskega osebja. To so bolniki, ki bi brez sprejema v bolnišnico, v nekaj urah umrli.

Druženje

Pred druženji svetuje, da vsi opravimo samotestiranje, prostore pa ves čas dobro zračimo. Da si razkužimo roke in ne pozabimo na higieno kašlja. 

Najpomembnejši ukrep pa ostala cepljenje, še sklene Logarjeva. 

STA
Mateja Logar
koronavirus okužbe mateja-logar tiskovna-konferenca