vestnik

Med zmagovalci natečaja Agrobiznis Hi-tech tudi Zelena točka

Vestnik.si, 19. 11. 2023
Jure Kljajić
Zelena točka.
Aktualno

Časnik Finance je organiziral natečaj Agrobiznis Hi-tech, s katerim spremljajo razvoj in vpeljavo sodobnih tehnologij pri pridelavi, predelavi in trženju kmetijskih pridelkov in hrane, zmagovalce natečaja pa so razglasili na že 8. Agra Hi-tech konferenci.

Na natečaj, ki je razdeljen v tri kategorije - ponudnik, ideja in uporabnik - je bilo prijavljenih 15 kandidatov, strokovna komisija, ki so jo sestavljali državni sekretar z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) Blaž Germšek, član sektorja za strukturno politiko in razvoj podeželja z MKGP Boštjan Vidovec, specialist za poljedelstvo in ekološko kmetovanje na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Murska Sobota Boštjan Ferenčak ter svetovalec področja in koordinator skupine specializiranih svetovalcev za podporo kmetovalcem NLB Dejan Pristovnik, pa je izbrala po dva finalista za vsako kategorijo in nato še končne zmagovalce. 

V kategoriji ponudnik je postal zmagovalec YieldGap Slovenija, ki ga je zastopal Peter Knaflič, v kategoriji ideja je slavila Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, za katero je priznanje prevzel Octavian-Mihai Machidon, v kategoriji uporabnik pa je zmagala Zelena točka Zadruge Skupina vrtovi panonski iz Murske Sobote, priznanje je prevzel predsednik zadruge Denis Topolnik. 

zelena-točka, štajersko-prekmursko-bučno-olje, bučno-olje
Damjana Nemeš
Denis Topolnik, predsednik Skupine vrtovi panonski.

Zelena točka zagotavlja sledljivost svežega sadja in zelenjave, pri tem povezuje več kot sto kmetij in je največji ponudnik svežega sadja in zelenjave v Pomurju. Kupci lahko na prodajnem mestu odčitajo QR-kodo pridelka in tako vidijo, kdo ga je pridelal in kako, kdaj je bil pobran in kako dolgo je potoval do police. Pridelovalci morajo zato vsako fazo pridelave, torej vse od setve do prodajne police, fotografirati, podatki pa so vidni v aplikaciji na pametnem telefonu. Program in aplikacijo za sistem sledljivosti je razvilo Digitalno inovacijsko stičišče za kmetijstvo in proizvodnjo hrane DIH Agrifood skupaj s Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru ter s strokovnjaki zavoda ITC Murska Sobota. 

zelena-točka, sadje-zelenjava, degustacija, aplikacija-sledi-izvoru
Jure Kljajić
Zelena točka.

Kot je povedal Ferenčak, član komisije, večina vlog, ki so letos prispele na ocenjevanje, zasleduje ali nagovarja ključne cilje, to so pridelava varne in zdrave hrane ter ohranjanje naravnih virov, kar sta glavna ukrepa za trajnostno kmetijstvo. "Novi pristopi, znanja in sodobne tehnologije odpirajo tudi za kmetijstvo številne možnosti za razvoj novih produktov, ki bodo v pomoč tako pridelovalcu kot porabniku. Naloga vseh nas pa je, da te uspešne pristope in rešitve v čim večji meri vpeljemo v proizvodne procese," je še dodal. 

agrobiznis agrobiznis-hi-tech skupina-vrtovi-panonski zelena-točka