vestnik

(NARAVNI LEPOTEC) Minister Bojan Kumer verjame v uspeh geotermalne elektrarne

Vestnik.si, 31. 5. 2024
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Minister za okolje, podnebje in energijo je danes obiskal Krajinski park Goričko, ki ga je poimenoval naravni lepotec, si ogledal rastlinjake za gojenje paradižnika v Renkovcih ter ob tem izpostavil njihovo trajnostno naravnanost, ter se seznanil z daljinskim ogrevanjem v Lendavi, ki temelji na izkoriščanju geotermalne energije.

čentiba, geotermičnea-elektrarna
Dravske elektrarne Maribor
Nadzemni del geotermične elektrarne v Čentibi.

V Renkovcih je v izjavi za medije izpostavil velik potencial geotermalne energije in podčrtal naravnanost vlade, da podpira tiste projekte, ki prispevajo k energetski samooskrbi in izkoriščanju obnovljivih virov energije ter opuščanju rabe fosilnih goriv. "Mi smo prvič vzpostavili shemo spodbujanja in izkoriščanja geotermalne energije in upam si trditi, da bomo še v letošnjem letu iz prve elektrarne z uporabo geotermalne energije pridobivali električno energijo," je projekt družbe Dravske elektrarne Maribor na opuščeni plinski vrtini v  Čentibi izpostavil minister. Elektrarna je v fazi preizkušanja in čeprav so pri tem naleteli na nepredvidljive ovire, ki terjajo dopolnitve pri delovanju turbine minister popolnoma verjame v uspeh tega projekta. Še več. Upa, da jim bo uspelo privabiti še druge vlagatelje in ne samo državne ter lokalne, ki bi v večjem obsegu znali izkoriščati geotermalni potencial. "Eden takšen projekt je že na vidiku, mogoče celo brez državnih subvencij," je še napovedal minister  Kumer, kar bi tudi pomenil začetek obsežnega izkoriščanja geotermalnega potenciala.

bojankumermaj24
Majda Horvat
Minister Bojan Kumer na obisku v Renkovcih.

Minister je spomnil tudi na lani sprejeti vladni odlok o porabi sredstev sklada za podnebne spremembe za leta 2023 -2026, ki za namene izkoriščanja geotermalne energije povečuje finančna sredstva za štirikrat. "Prvi razpisi oziroma nameni so že zunaj. Mi moramo za sredstva, ki smo jih rezervirali v podnebnem skladu, pripraviti projekte za izkoriščanje. Če bo teh sredstev premalo pa verjamem, da bomo našli dodatna," je še podčrtal.

S projektom postavitve industrijskih rastlinjakov za gojenje zelenjave v Žitkovcih, za katere bi prav tako pridobivali toploto z izkoriščanjem geotermalne energije, minister Bojan Kumer ni seznanjen, je pa ta verjetno bolj poznan kmetijskemu ministrstvu. Verjame pa, da bi bilo tudi zanj možno pridobiti nepovratna oziroma povratna sredstva, ki jih ima Slovenija na voljo.

Jure Kljajić
Plinske vrtine v občini Lendava.
bojan-kumer minister-za-okolje geotermija