vestnik

Mura prihodnji teden pripravlja novo krvodajalsko akcijo

Vestnik.si, 28. 5. 2024
Jure Kljajić
Krvodajalska akcija bo 6. junija.
Aktualno

Nogometna šola Mura v četrtek, 6. junija, pripravlja tretjo krvodajalsko akcijo Čarno-bejla krf.

Akcija, ki jo zaradi potreb po darovanju krvi, organizirajo skupaj z UKC Maribor, Centrom za transfuzijsko medicino Maribor, Rdečim križem Slovenije in Območnim združenjem Rdečega križa Murska Sobota bo potekala med 8. in 12. uro v stari telovadnici Osnovne šole II v Murski Soboti.

Tisti, ki želite darovati kri, se morate naročiti na številki 041 479 242 ali 041 320 796, najpozneje do 5. junija. Klice sprejemajo vsak delovnik med 7. in 15. uro. "Vsem, ki bi želeli darovati kri, svetujemo, da pred darovanjem zaužijete lahek nemasten obrok, na primer kruh z marmelado, čaj, sok ali kavo. Na krvodajalsko akcijo ne prihajajte na tešče. Za vsakega, ki se bo odločil darovati kri, bomo s strani kluba pripravili darilo," so zapisali. 

Kri lahko daruje vsak, ki je dobrega zdravja, je star med 18. in 65. leti, tehta vsaj 50 kilogramov, v zadnjih mesecih ni imel večje operacije, v zadnjem letu ni prejel transfuzije, vsak moški, ki vsaj tri mesece ni daroval krvi, vsaka ženska, ki vsaj štiri mesece ni darovala krvi in v zadnjem letu ni bila noseča. Krvi pa ne morejo darovati tisti, ki imajo hujša obolenja srca, imajo ali so imeli maligne bolezni, sodijo v rizično skupino za prenos bolezni, imajo sladkorno bolezen, ki jo uravnavajo z inzulinom, prebolevajo ali so v zadnjih 14 dneh prebolevali akutni infekt. 

nš-mura krvodajalska-akcija čarno-bejla-krf