vestnik

Na Razkrižju do lokalnih pridelkov kar iz avtomata

STA, Vestnik.si, 15. 11. 2020
Občina Razkrižje,
Tržnica se nahaja na turistični točki ob brunarici, v bližini sedaj že znane Zemljanke – apartmaja pod zemljo.
Aktualno

V kraju Šafarsko v občini Razkrižje je zaživela Lokalna eko zdrava tržnica. Urejena je na turistični točki ob brunarici, v bližini Zemljanke - apartmaja pod zemljo. V prvi fazi so tam postavili napravo - multimat, kamor sodelujoči lokalni ponudniki vlagajo svoje pridelke in izdelke, kupci pa jih lahko s pritiskom na gumb kupijo.

Ponudniki imajo nad napravo stalen daljinski nadzor prek pametnega telefona. Ko določenega izdelka zmanjka, lahko tako nemudoma poskrbijo za novega in napolnijo multimat. Ta bo deloval vse leto, tudi pozimi, saj je temperatura v notranjosti vedno enaka in primerna za shranjevanje. Kupci izberejo pridelke, jih plačajo - denar odložijo v poseben nabiralnik - in vzamejo. "Tovrstna tržnica brez posrednika se je obnesla in dobro deluje že drugo leto. Kljub temu da na samopostrežni tržnici ni nobene osebe, do sedaj kraj pridelkov ni bilo," je pojasnil župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič. Poleg multimata v neposredni bližini deluje tudi klasična, samopostrežna tržnica. Kot je dodal župan, bodo Lokalno eko zdravo tržnico še dodatno opremili.

razkrižje, eko-tržnica
Stanko Ivanušič
Tržnica se nahaja na turistični točki ob brunarici, v bližini sedaj že znane Zemljanke – apartmaja pod zemljo.

Zagotovili bodo namreč dodatno opremo za celovito organizacijo in delovanje tržnice in lokalnih ponudnikov, tako na organizacijskem področju kot z opremo. Kupili in postavili bodo dodatne stojnice, stojala za kolesa, klopi, koše za odpadke in drugo potrebno opremo za celovito delovanje tržnice. "Omenjena tržnica je konkreten prispevek občine Razkrižje k podpori domačih pridelovalcev hrane in njihovih izdelkov," dodaja župan Ivanušič. Lokalna eko zdrava tržnica je 150.000 evro vreden projekt, delno sofinanciran iz sredstev Evropske unije, Evropskega sklada za razvoj podeželja, večino denarja pa je prispevala občina.

ekologija kmetijstvo