vestnik

Na skupnem posvetu vlade in stroke o prilagajanju ukrepov, bo pogoj PCT odpravljen?

STA, Vestnik, 11. 2. 2022
A. G.
Bi lahko prihodnji teden prišlo do ukinitve pogoja PCT v nekaterih dejavnostih?
Aktualno

Širša zdravstvena stroka in vladna stran bosta v torek na Brdu pri Kranju razpravljali o prilagoditvah epidemioloških ukrepov.

Razpravo o prilagajanju epidemioloških ukrepov je ob robu vladnega obiska v primorsko-notranjski regiji napovedal zdravstveni minister Janez Poklukar. Dejal je, da bodo govorili o prilagajanju, ne ukinjanju ukrepov, saj se lahko epidemiološka slika spet poslabša. Kot je poudaril minister, bo novi koronavirus med nami tudi v bodoče, z njim pa bomo tako morali živeti.


"Vsi ukrepi bodo verjetno občasno dvosmerni," je napovedal. To pomeni, da jih bo v določenih obdobjih v veljavi manj, v primeru mutacije koronavirusa ali spremenjenih klimatskih pogojev jeseni in pozimi, pa bo treba ponovno razmisliti o uvedbi kakšnega ukrepa, je pojasnil.

O konkretnih ukrepih, ki bi lahko bili obravnavani v torek, ni želel govoriti. "Prezgodaj je, da bi o tem govoril jaz, to mora povedati stroka," je pojasnil.


Sproščanje ukrepov na vidiku

Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je za STA danes sicer potrdila, da sproščanja epidemioloških ukrepov bodo, ni pa še odločeno katerih in kdaj. Po četrtkovem poročanju Radia Slovenija bi do prvih sproščanj lahko prišlo v trgovinski dejavnosti. V minulih dneh je bilo največ govora ravno o odpravi PCT pogoja v določenih dejavnostih, ostal pa bi v bolnišnicah, šolah in socialnih ustanovah.


Na posvetu bodo po besedah Poklukarja poleg članov strokovne skupine prisotni še epidemiologi, mikrobiologi, infektologi, predstavniki bolnišnic in zdravstvenih domov, družinski zdravniki, pediatri in drugi strokovnjaki, ki so v času epidemije covida-19 pomagali z nasveti in usmeritvami.

Kot je napovedal, se bodo na posvetu dogovorili tudi o pogojih, pod katerimi bodo ponovno vzpostavili sistem zdravstvene preventive, ki jo je epidemija ohromila na številnih področjih.

koronavirus epidemija ukrepi posvet
Kaj zdaj berejo drugi