vestnik

(Najboljši zaposlovalci v letu 2022) Edina stalnica, da ni več stalnic

Rok Šavel, 15. 10. 2023
Arhiv podjetja
V Cleagradu, kjer je trenutno 250 zaposlenih, se soočajo z dolgotrajnimi postopki za pridobivanje delovnih dovoljenj.
Aktualno

Najboljši zaposlovalci v regiji v preteklem letu so bili po izboru komisije poleg Farmtecha še Arcont IP, Cleangrad, Kodila in Roto Pavlinjek.

Arcont IP

Uspešno hčerinsko podjetje gornjeradgonskega Arconta je zraslo iz vizije zagotavljati vrhunska okna za bivalne enote, a so v le nekaj letih presegli začetne cilje ter si odprli vrata na zunanji trg. Z zavezanostjo odličnosti danes spadajo med vodilne slovenske proizvajalce stavbnega pohištva. V preteklem letu so s skoraj 22 milijoni evrov prihodkov presegli tako lansko kot načrtovano realizacijo, vendar je hkratno zvišanje stroškov poslovanja vplivalo na donosnost. Tudi letos se spoprijemajo z izzivi, kot so visoke obrestne mere in rast stroškov dela, a jim odlična bonitetna ocena in stabilna finančna situacija omogočata prilagoditev razmeram na trgu. »Sledimo zaposlitvenim trendom in skrbno načrtujemo potrebe. V proizvodnji stavbnega pohištva nimamo večjih izzivov pri zagotavljanju kadra. Poleg konkurenčnih plač ponujamo tudi številne bonitete in ugodnosti ter že vrsto let uživamo ugled zanesljivega delodajalca,« pove Tadej Pintarič, direktor podjetja, ki trenutno zaposluje 160 ljudi.

arcont-ip
Arhiv podjetja
Proizvodnjo družbe Arcont IP, v kateri dela 160 zaposlenih, vodi Boštjan Brunec.


Cleangrad

Ljutomerski Cleangrad je vodilni ponudnik čistih prostorov v Evropi, primarno se ukvarja s proizvodnjo kovinskih konstrukcij in njihovih delov. Lansko poslovno leto je bilo po rasti prihodkov boljše od predhodnega, saj so ustvarili dobrih 21 milijonov evrov prihodkov, vendar, kot poudari direktor Jernej Zupančič, zaradi zamika projektov v letošnje leto realizacija ni bila skladna z načrti. Zamiki pri realizaciji projektov so tudi največji izziv v prihodnje, medtem ko so se cene in roki dobav surovin stabilizirali. Zaznavajo tudi ohlajanje gospodarstva in manjše povpraševanje predvsem na nemškem in avstrijskem trgu. Letos so razvili nov proizvod – pohodni R60 min ognjevarni strop, katerega edini dobavitelj so, na kar so upravičeno ponosni. Trenutno zaposlujejo 250 oseb, pri čemer se žal še zmeraj soočajo z dolgotrajnimi postopki pri pridobivanju delovnih dovoljenj. »Zaradi tega smo morali kar nekaj projektov odpovedati, saj nismo imeli dovolj delovne sile, da bi jih realizirali,« priznava Zupančič. 

Cleangrad, inovacije
Osebni arhiv
Najboljši zaposlovalci v regiji v preteklem letu so bili po izboru komisije poleg Farmtecha še Arcont IP, Cleangrad, Kodila in Roto Pavlinjek.


Kodila

V družinskem podjetju Kodila iz Markišavec imajo sloves prepoznavnega izdelovalca mesnih izdelkov in ponudnika gastronomije, ki stavi na tradicijo, kakovost in višjo dodano vrednost. Lani so se pri poslovanju srečevali z izzivi na področjih stroškov energije, dela in surovin, zaradi česar so bili tudi primorani dvigniti ceno svojih produktov. Kot priznava Janez Kodila, ki je podjetje pred več kot dvajsetimi leti prevzel od očeta, z zaskrbljenostjo gledajo predvsem proti prihodnjemu letu, a ostajajo optimisti. »Na svetu se dogajajo tektonski premiki, ki zahtevajo dinamično vodenje. Stalnica je danes v poslu le še to, da ni več stalnic,« podčrta Kodila. Lani so ustvarili za dobrih 6,7 milijona evrov prihodkov, v prihodnje pa si želijo še večjega preboja na tuje trge in v svoje vrste pritegni več mlajšega kadra. Od zaposlenih pričakujejo, da bodo pripravljeni poprijeti za delo, v podjetju pa jim bodo za to namenili pošteno plačilo in dobro notranjo klimo, poudari Kodila.

janez-kodila, markišavci, kodila, šunkarna-kodila
Vanesa Jaušovec
Pri Kodili se zavedajo svoje družbene odgovornosti in dejstva, da morajo ohranjati zadovoljstvo zaposlenih na vseh področjih.


Roto Pavlinjek

Tudi v družbi Roto Pavlinjek, vodilnem evropskem proizvajalcu izdelkov iz plastičnih mas, niso bili imuni na rastoče stroške poslovanja. Kljub temu so lani realizacijo povečali za 12 odstotkov in dosegli dobrih 23 milijonov evrov prihodkov. Kot pravi direktor Matjaž Pavlinjek, je bilo ob zelo hitro rastočem obsegu naročil treba zagotoviti dovolj kvalificiranega kadra. »Hkrati pa pravilno motivirati in nagrajevati perspektivne mlade kadre, da bodo svojo kariero gradili znotraj podjetja,« poudari Pavlinjek. Lani so za investicije namenili več kot 4,5 milijona evrov, med drugim je bila zgrajena nova proizvodna hala v Černelavcih. Trenutno zaposlujejo 192 oseb, od leta 2019 pa dosegajo kar 32-odstotno rast števila zaposlenih. Zaposlenim omogočajo razvoj kariere in napredovanje, podeljujejo kadrovske štipendije, dijakom in študentom omogočajo obvezno prakso in počitniška dela. V podjetju imajo uvedeno tudi mentorstvo in izvajajo kontinuirana izobraževanja ter strokovne ekskurzije, lani pa so prejeli certifikat družbeno odgovoren delodajalec.

roto, investicije, gospodarstvo
Roto
Novi proizvodni postopki, ki jih vpeljujejo v družbi Roto Pavlinjek, omogočajo zaposlitev tudi ženskam v proizvodnji, prednosti takšnih mešanih ekip pa so številne.

pomursko-podjetje-leta-2022 naj-zaposlovalci arcont-ip cleangrad kodila roto-pavlinjek