vestnik

Nasveti za pravilno gnojenje paradižnika in drugih plodovk

Vsebino omogoča Spletnik, 21. 8. 2023
Arhiv naročnika
Nasveti za pravilno gnojenje paradižnikov.
Aktualno

Paradižnik sodi med najbolj priljubljene vrtnine na naših vrtovih. Res pa je, da za obilne pridelke zahteva skrbno nego in dosledno gnojenje. Preverite naše nasvete, s katerimi bodo paradižnik in druge plodovke bujno obrodili.

Paradižnik obožuje sonce, ne mara pa dežja in vetra. Poleg ugodnih naravnih pogojev, pa potrebuje tudi veliko hranil in vode, vendar ne na listih, ki lahko hitro zbolijo za plesnijo. 

Če si želite sočnih in mesnatih plodov, potem nikakor ne spreglejte naših nasvetov.

Zakaj je gnojenje pomembno za vaše vrtnine?

Pridelava paradižnika in drugih plodovk zahteva našo skrbno nego, v sklopu katere je ključnega pomena tudi redno gnojenje. Primerno izbrano gnojilo za vrt vsebuje vsa potrebna hranila, ki jih potrebujejo plodovke za rast in razvoj plodov, zato je nepogrešljivo na vašem vrtu.

Če se še vedno sprašujete, zakaj je gnojenje vrtnin pomembno, je tukaj nekaj razlogov:

- z redno uporabo gnojil bodo plodovi vaših vrtnin lepi in zdravi, 

- z rednim gnojenjem povrhnjica plodov ne bo toliko pokala,

- z rednim gnojenjem so plodovi bolj čvrsti in bolj obstojni za shranjevanje,

- z rednim gnojenjem preprečite odmiranje plodov in listov,

- redno gnojenje pripomore k večjemu pridelku,

- v primeru stresnih vremenskih situacij gnojenje poskrbi za regeneracijo vrtnin.

Še vedno menite, da je gnojenje paradižnika in plodovk nepotrebno? 

Gnojenje se začne z ustrezno pripravo tal

Če imate domači kompost, potem lahko gredice za paradižnik pripravite že v jeseni, da bodo imeli mikroorganizmi dovolj časa, da se razkrojijo in obogatijo vrtna tla s posebnimi hranili. 

Če nimate komposta, potem pri pripravi tal uporabite splošno gnojilo za vrt, ki ga pomaga pri splošni obnovi zemlje. Pri tem ni odveč poudariti, da boste za zdrav in obilen pridelek veliko storili že, če boste upoštevali kolobar.

kako-pravilno-gnojiti-paradiznik
Arhiv naročnika
Kako pravilno gnojiti paradižnik.

Priporočamo vam, da se pred sajenjem na gredice doda kakovostna zemlja za paradižnik z optimalno strukturo in vsebnostjo hranil za sajenje plodovk. Ob samem sajenju pa je najbolje izbrati organsko gnojilo za paradižnik v obliki granul, ki ga vdelate v tla in je tako rastlinam na voljo dlje časa.

Za največ plodov in najboljši pridelek je najučinkovitejša kombinacija gnojenja preko listov in korenin hkrati

Kot smo že omenili, plodovke in paradižnik za tvorbo lepih plodov potrebujejo veliko hranil. Gnojilo za paradižnike vsebuje vse potrebne elemente za rast in razvoj, ki so odmerjeni v pravilni sestavi, zato je redno gnojenje ključnega pomena.

Priporočamo vam, da začnete z rednim gnojenjem kmalu po presajanju vrtnin na vaše gredice in nadaljujete v 7 – 10 dnevnih razmakih. V tem primeru je najbolje izbrati tekoče organsko gnojilo ali pa gnojilo v obliki prahu, ki je vodotopno. Gnojilo zmešajte v odmerku, ki je naveden na embalaži, in z njim zalivajte rastline.

Nepogrešljiv ukrep pri vzgoji plodovk je tudi redno škropljenje rastlin s specialnim foliarnim gnojilom za paradižnik in plodovke. Takšno gnojilo vstopi v rastlino preko listov in plodov ter ima zato hitrejši učinek, vi pa lahko pričakujete obilnejši in kakovostnejši pridelek.

skropljenje-gnojenje-paradiznika
Arhiv naročnika
Škropljenje, gnojenje paradižnika.

V primeru stresnih situacij nemudoma ukrepajte z dognojevanjem

Paradižnik je znan po tem, da se rast v neustreznih pogojih hitro začne odražati na njegovih listih in plodovih. V takšnih primerih je potrebno dodatno ukrepanje in rastline oskrbeti z dodatnimi hranili, predvsem minerali:

- Dušik: Pomanjkanje dušika se odraža v rumenenju listov, ki kasneje porjavijo in nato odpadejo. Rastlina je precej bledo zelena, slabo raste in ne tvorin novih poganjkov.

- Kalij: Pomanjkanje kalija boste opazili tako, da se na listih pojavijo suh robovi.

- Fosfor: Če paradižniku primanjkuje fosfor, potem se sprva vijolično obarva spodnja stran listov, nato pa celotna listna ploskev.

- Kalcij: Če paradižnik v času svoje rasti ne dobi dovolj kalcija, potem boste na konicah plodov opazili črne madeže. Potreba po kalciju se z dvigom temperatur poveča, zato je rastline priporočljivo v tem primeru poškropiti dvakrat tedensko. 

Pri suši in vročinskih stresih lahko svojim rastlinam pomagate tudi z uporabo biostimulantov. Ti bodo z mešanico naravnih sestavin zmanjšali okoljski stres in pomagali vašemu paradižniku pri regeneraciji.

Navodila za pravilno uporabo gnojil

Za konec pa še nekaj navodil za pravilno uporabo gnojil na vašem vrtu. Pri uporabi gnojil za paradižnik in plodovke se je potrebno zavedati, da več gnojenja ne pomeni tudi večji pridelek. Zato jih je potrebno uporabiti z veliko mero previdnosti in pri tem upoštevati nekaj osnovnih navodil:

- Pri gnojenju izbirajte gnojila, ki so prilagojena potrebam vrtnin.

- Pri doziranju gnojil vedno upoštevajte navodila na embalaži in nikoli ne prekoračite priporočljivega odmerka.

- Izogibajte se uporabi gnojil pri višjih temperaturah, zato vedno gnojite zjutraj ali zvečer.

uspesna-rast-paradiznikov
Arhiv naročnika
Uspešna rast paradižnikov.

Vsa potrebna gnojila in ostalo opremo za vaš vrt lahko enostavno naročite v spletni trgovini www.metrob.si. Tam boste našli širok izbor visokokakovostnih gnojil, ki bodo ustrezala potrebam vaših rastlin. Upamo, da bodo nasveti opolnomočili vaše vrtnarske veščine in vam pomagali doseči izjemne rezultate.

paradižnik gnojenje nasveti