vestnik

Slovenija dobila 15. vlado, Jevšek in Šinkova že zaprisegla

Vestnik.si, STA, Rok Šavel, 1. 6. 2022
Vlada RS
15. slovenska vlada je pričela z mandatom.
Aktualno

Poslanci so danes na izredni seji državnega zbora potrdili 17-člansko ministrsko ekipo vlade Roberta Goloba. Dober mesec po državnozborskih volitvah tako 15. slovenska vlada nastopa svoj mandat. Novoizvoljena vladna ekipa se bo po napovedih še danes sešla na prvi seji vlade.

Premier je v uvodni predstavitvi ministrske ekipe poudaril, da gre za vlado dveh svetov - na eni strani izkušenih politikov, ker ne želijo,da bi vlada novincev potrebovala 100 dni miru oziroma ga niti nočejo, in na drugi strani strokovnjakov. Ob tem je spomnil tudi na dejstvo, da bo vlada uravnotežena tudi po spolnih kvotah, saj je več kot 40-odstotkov predlaganih ministric. 

"Verjamem, da prihaja vlada, na katero bomo vsi, tudi sam, v kratkem ponosni. Ker prihaja vlada, ki v resnici želi delati za korist vseh državljank in državljanov in v dobro države," je dejal premier v državnem zboru in v nadaljevanju poimensko predstavil vse predlagane ministre.

robert golob
STA
Dober mesec po državnozborskih volitvah bo 15. slovenska vlada nastopila svoj mandat.


Kako je Golob predstavil Jevška in Šinkovo?


Glede Aleksandra Jevška, kandidata za ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, je povedal, da ima doktorat znanosti in je bil aktiven v policiji, kasneje pa se je aktiviral na političnem področju, kjer ima po Golobovih besedah bogate izkušenje. Spomnil je, da je Jevšek dva mandata soboški župan, ob tem pa se mu tudi zudi pomembno, da je predsedoval Skupnosti občin Slovenije, kar po njegovih besedah pomeni, da ima izjemen vpogled v regionalno politiko. "In predvsem izjemen vpogled v to, kar vse še moramo narediti, kar nismo v tridesetih letih, da bomo v Sloveniji končno vpeljali regionalizacijo. In to tako, ki ne bo izhajala iz iskanja lukenj v evropskih pravilih, ampak iz potreb ljudi, ki živijo v Sloveniji. Verjamem, da bosta iz tega vidika regionalna in kohezijska politika v dobrih rokah in bo iz tega naslova lahko dosti dal tej vladi," je prepričan slovenski premier. 


Predstavil je tudi kandidatko za kmetijsko ministrico Ireno Šinko, za katero je dejal, da je začela kot kmetijska inšpektorica, bila pa je dva mandata tudi direktorica sklada kmetijskih zemljišč, kar po Golobovi oceni pomeni, da zelo dobro pozna celoten ustroj kmetijstva. Dodal je, da je hkrati tudi predavateljica in v tem trenutku vodja oddelka na soboški občini. "Kar je zelo pomembno, ker imamo s tem dva ministra iz Pomurja. Iz naše žitnice. Ravno prehransko območje je tisto, ki ga bomo morali posebej nasloviti in so zato predstavniki Pomurja toliko bolj dragoceni znotraj vlade," je še povedal Golob.

Šinkova sicer trenutno ni zaposlena na soboški občini, ampak je višja svetovalka na oddelku za okolje in prostor na Upravni enoti Murska Sobota. 

Po burni razpravi v državnem zboru, kjer je bilo na račun ministrske ekipe, koalicijske pogodbe in predsednika vlade slišati precej očitkov, predvsem s strani poslancev iz vrst opozicijske SDS, se je ob koncu oglasil tudi Golob, ki je napovedal hitro in odločno delovanje nove vlade še danes zvečer. Ravno tako je napovedal revidiranje vseh domnevno škodljivih poslov, napredovanj in pogodb bivše vlade ter takojšnje - strokovno in učinkovito - kadrovanje. 

Za vladno ekipo nove 15. slovenske vlade je glasovalo 53 poslank in poslancev, proti pa 28. 

Ob zaprisega novega ministra za finance je Ivan Simič uresničil napoved in odstopil s položaja generalnega direktorja finančne uprave.


Konstitutivna seja nove vlade še nocoj, na dnevnem redu kadrovanje


Po izvolitvi so ministri nove vlade pred DZ zaprisegli in se bodo po napovedih še danes sestali na prvi seji vlade, ki bo, glede na prakso, predvidoma namenjena tudi najpomembnejšim kadrovskim vprašanjem, med drugim imenovanju državnih sekretarjev pa tudi direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom), direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in generalnega direktorja policije.

Primopredaje na posameznih ministrstvih bodo po večini potekale v četrtek. Nova vladna ekipa bo tako kot dosedanja sprva štela 17 ministrov, trije bodo brez resorja. Iz kvote Gibanja Svoboda je 11 kandidatov, iz SD štiri in Levice dva. Med kandidati je sedem žensk, stari so med 34 in 60 let.

Po sprejetju predloga sprememb zakona o vladi, ki ga je SDS s predlogom za posvetovalni referendum začasno zaustavila, pa bo vlado sestavljalo 20 ministrov, eden bo brez resorja.

dz vlada minister kandidati glasovanje