vestnik

Opuščena gostilna bi lahko postala dom za starejše

Ines Baler, 12. 7. 2024
Vestnik
Na seji je bilo predstavljeno, da se na novo v proračun uvrščajo sredstva za namen preureditve obstoječega gostinskega lokala v Tropovcih v dom starejših. Gre za gostilno Verban, ki že dalj časa ne obratuje.
Aktualno

Svetniki Občine Tišina so se sestali na seji in razpravljali o rebalansu proračuna in drugih aktualnih tematikah. Sanacija cest po gradnji vodovoda mora biti končana septembra.

Občinski svet Občine Tišina je potrdil predlog odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o proračunu za letos. Prihodki znašajo 5,8 milijona evrov in so za slabih 219 tisoč evrov višji od sprva načrtovanih, odhodki pa 8,2 milijona evrov in so višji za 156 tisoč evrov.



V primerjavi s sprejetim proračunom so se največje spremembe zgodile na področju režijskega obrata. Za 130 tisoč evrov se povečujejo občinska sredstva za projekt sanacije po gradnji pomurskega vodovoda sistem B, dodatnih deset tisoč evrov se zaradi nepredvidenih stroškov namenja tudi projektu investicije in investicijsko vzdrževanje v sklopu pomurskega vodovoda. V proračun sta bila dodana še dva nova projekta. V sklopu prvega želijo nadomestiti nekaj drevja, ki ga je v tišinskem parku uničilo neurje, ter odstraniti poškodovana drevesa. Park bo povezan s parkiriščem, uredili se bosta pokopališči Tišina in Tropovci z zeleno zasaditvijo, na Tišini bo tudi prostor za raztros pepela. Občina se namerava s projektom prijaviti na razpis, da bi pridobila državna in evropska sredstva, v ponedeljek ga je predstavila tudi na seji sveta regije. Vrednost projekta je dobrih 581 tisoč evrov, občina bi prispevala okoli 25 tisoč. Drugi projekt je tehnična posodobitev občinskega prostorskega izvedbenega akta, ocenjen na slabih 18 tisoč evrov. Ministrstvo za naravne vire in prostor bi od tega prispevalo slabih 11 tisoč evrov. 

Na seji je bilo predstavljeno, da se na novo v proračun uvrščajo sredstva za namen preureditve obstoječega gostinskega lokala v Tropovcih v dom starejših. Gre za gostilno Verban, ki že dalj časa ne obratuje. Občina Tišina bo sodelovala pri pridobivanju projektne dokumentacije in potrebni spremembi prostorskega akta, o investitorju pa se bosta dogovorila sedanji lastnik in Dom starejših Rakičan. Direktorica občinske uprave Mateja Krizmanič Telkeš je svetnikom povedala, da so sestanek z domom že imeli, ta teži k odpiranju različnih enot, da bi bili stanovalci čim bližje domačemu okolju.

Na pobudo Nogometnega kluba Roma so svetniki odobrili porabo proračunskih sredstev za namen obnove večnamenske zgradbe v romskem naselju Vanča vas. V proračunu je rezerviranih 140 tisoč evrov. Klub je v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja in za njegovo pridobitev mora poravnati komunalni prispevek v višini dobrih devet tisoč evrov. Krili ga bodo s te postavke. 


Prometna varnost 

Svetniki so soglašali z elaboratom o oblikovanju cene izvajanja storitev gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode, ki jo opravlja režijski obrat. Z julijem stane odvajanje kubičnega metra vode 0,7103 evra, čiščenje 0,8898 evra. Za omrežnino pri odvajanju bo treba odšteti 13,8 evra na mesec, pri čiščenju pa 5,7 evra (cene so brez DDV). Občina cene polovično subvencionira. »Stroški gospodinjstva s povprečno porabo deset kubičnih metrov vode na mesec se na mesečni ravni dvignejo za 2,37 evra z DDV,« so pojasnili. 

simbolična, tišina, krožišče, rondo, cesta, občina, upravna-enota
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.

Na dnevnem redu je bila še obravnava predloga prometnih ureditev in ukrepov na občinskih cestah. Svet za preventivo in vzgojo v prometu je pripravil pregled stanja ter predloge prometnih ureditev. Do naslednje seje bodo predstavljeni vaškim odborom, izbrale se bodo prioritete, izvedba pa bo najverjetneje razdeljena v več proračunskih obdobij. 

Obnova v treh sklopih

Župan Franc Horvat je svetnike še obvestil, da so bili izbrani izvajalci del za obnovo cest po gradnji vodovoda. Projekt je razdeljen na tri sklope. Občinske ceste v naseljih Tišina in Petanjci bo obnovilo podjetje GMW, ki je bilo kot najcenejši ponudnik izbrano med štirimi prijavljenimi na javno naročilo. Njihova ponudba znaša slabih 400 tisoč evrov. Za sklop cest v naseljih Tropovci, Krajna, Gederovci, Sodišinci, Murski Petrovci in Rankovci je bilo izbrano gradbeno podjetje Pomgrad (slabih 400 tisoč), prav tako za sanacijo cest v Gradišču in Murskih Črncih (451 tisoč evrov). Kot  je župan povedal za Vestnik, bo najpozneje v začetku prihodnjega tedna prišlo do uvedbe v delo, gradbena dela vseh treh sklopov bodo potekala sočasno, izvajalci jih morajo dokončati do konca letošnjega septembra.

občina-tišina seja občinski-svet