vestnik

Panoramska okna ali drsna zasteklitev – kaj izbrati?

Spletnik, 27. 9. 2023
Arhiv naročnika
Vsled tega lahko pri novodobnih gradnjah občudujemo porast vgradnje panoramskih oken in drsno zastekljenih teras - spoznajte arhitekturna pristopa, ki domove združujeta z naravo.
Aktualno

Sodobna arhitektura družinskih hiš, pa tudi poslovnih objektov, se v zadnjih letih podpisuje z velikimi steklenim površinami, ki brišejo meje med notranjim in zunanjim prostorom. Občutek večjega prostora, neposreden stik z okolico in obilica dnevne svetlobe (p)ostajajo prioritete lastnikov hiš, ki v udobju doma iščejo brezkompromisno kakovost bivanja.

Vsled tega lahko pri novodobnih gradnjah občudujemo porast vgradnje panoramskih oken in drsno zastekljenih teras - spoznajte arhitekturna pristopa, ki domove združujeta z naravo. 

Velike steklene površine – sodobni trend 

Obstaja mnogo prednosti drsne zasteklitve balkonov, teras in zimskih vrtov, med katerimi so:

  • zaščita pred vremenskimi vplivi (dež, sneg, veter, zunanji šum),

  • manjša izguba toplote, kar je še posebej pomembno v zimskem času,

  • izboljšana zvočna izolacija,

  • pridobitev večjega uporabnega prostora (z drsno zasteklitvijo terase in balkona),

  • možnost uživanja v zunanjih površinah skozi vse štiri letne čase.

Panoramsko okno - izjemen vir naravne svetlobe 

Panoramsko okno je posebno vrsta okna, ki je oblikovano tako, da ponuja širok in impresiven razgled na zunanji svet. Vgrajujemo jih v dnevne prostore, kjer je potreba po dnevni svetlobi največja. Ta svetloba namreč pozitivno vpliva na počutje ljudi in njihove dnevne aktivnosti. 

Poudariti pa je potrebno razliko med pojmoma panoramsko okno in panoramska stena - prvo je večje okno, ki se začne nad tlemi in ne sega do stropa, drugo pa je okno, ki sega od stropa do tal, pri čemer zapolnjuje večji del fasade in se v praksi obravnava kot steklena (drsna) stena

nEqHVR8fnjk1bKlO_W3utuLduWzD-g-0QmLUHlcQ5d9bZYMP2aL4SLQNVhQkIsI4H9Vcbefks3WWp7JgEeYvt6kJPjbvhJBBCJx9VyqE1tZsbANchSBu3j5Ox_3vSJ7Bi0nOp16Io3GLAe_2

Steklene drsne stene so več kot le oblikovna pridobitev na ali v objektu (kot predelne stene) - so odraz sodobnih trendov arhitekturnega oblikovanja, ki estetiko združuje s funkcionalnostjo. 

Prednosti panoramskih oken

S svojo velikostjo je panoramsko okno izjemen vir naravne svetlobe, ki prostor ne le osvetli, temveč ga tudi prezrači, s tem pa zagotavlja kakovostno bivalno klimo. 

Pri tem pa ponuja tudi neposreden stik z naravo in okolico, v kateri živimo, ter omogoča, da se notranji in zunanji bivalni prostor združita v harmonično celoto. Rezultat je navidezno večji, bolj prostoren interier, ki daje občutek odprtosti in svobode

Slabosti panoramskih oken 

Pomanjkljivost panoramskega okna bi lahko bila manjša energetska učinkovitost, saj velika steklena površina pomeni večjo izgubo toplote pozimi ter večji vdor toplote poleti. 

Za nekatere bi bila morda težava tudi zasebnost, ki je, če okno nima nameščenih zaves ali druge zaščite, lahko omejena.

Drsna zasteklitev terase ali balkona - dodatna bivalna površina 

Steklene drsne stene so praktična in estetsko dovršena rešitev za dodatno bivalno površino ali širjenje prostora v objektu. 

V podjetju MN Steklo ponujajo dve enostavni rešitvi za drsno zasteklitev terase ali balkona:

  • brezokvirni sistem Infinity 

Brezokvirna drsna zasteklitev terase ali balkona predstavlja inovativno tehnologijo, ki omogoča odpiranje steklenih lamel navzven, navznoter ali v obe smeri. Te lamele se lahko popolnoma odprejo in umaknejo na stran.

A88PjPVgEGzB_krVXjrPIoFnC1SKNQVC4oQmJDZm01QPcbJFth-AKCWIydB_QDexCxtHa8JEifgYejCPOLkSNPJwPJ9MYrnmHFgJ4yCHW0u4NYwOHJjQF82i1XlaAxCZwhQc_4ZVKenmYd4g

  • večtirni sistem Classic

Večtirna drsna zasteklitev terase ali balkona omogoča premikanje steklenih lamel po več tirnicah, vendar v tem primeru prostora ni možno v celoti odpreti - zaprt ostane del odprtine v širini enega stekla.

Sistemi, ki jih vgrajuje podjetje MN Steklo, so primerni tako za notranje kot zunanje prostore. Sestavljeni so iz posameznih steklenih lamel, med katerimi ni stebrov, temveč kakovostna, vodoodporna in zračno nepropustna silikonska tesnila

Rezultat je neprekinjena steklena površina, ki daje sodoben videz in omogoča neoviran pogled. Steklene lamele drsijo po gladki podlagi brez uporabe koleščkov, kar odpravlja tveganje za zatikanja ali poškodbe. 

cQhAtXDdOnoM_l1zTAfmto4vryZ1mr3YfFZL96vU86cY9HybcXcNHAkeBmqidpUbxKUrjj93mbngZndT1VRQCQFB_rZmag2JEfNQjLR3w2YVVFVXy3Aiuy6Iu8nC3Urm0m8iavpa8MAule9f

Zahvaljujoč spodnjemu vodilu je sistem steklenih drsnih sten podjetja MN Steklo izjemno stabilen in varen.

Prednosti drsne zasteklitve

  1. Uporabnost prostora - drsna zasteklitev balkona ali terase omogoča popolno izkoriščenost prostora v vseh vremenskih pogojih.

  2. Funkcionalnost - inovativna tehnologija brezokvirne drsne zasteklitve terase omogoča hitro in enostavno prilagajanje, ohranjajoč zunanji stik in fluidnost prostora.

  3. Estetika in povezanost - med steklenimi lamelami ni stebrov, ohranja se stik z zunanjostjo in občutek narave v prostoru

  4. Dodana vrednost – kakovostni materiali in zasteklitev objektu dajejo dodano vrednost 

Slabosti drsne zasteklitve 

Drsna zasteklitev balkonov ali teras lahko prinaša konstrukcijske omejitve, zlasti v višini. Ključnega pomena je izbira kakovostnih materialov in strokovna vgradnja. Neustrezna izbira sistema zasteklitve lahko vpliva na funkcionalnost prostora, vključno z motnjami v pogledu, težavami s čiščenjem in neprimerno temperaturo. 

Pri drsni zasteklitvi terase je treba upoštevati tudi lokalna dovoljenja in pravila.

Kaj izbrati?

Pri odločitvi med vgradnjo panoramskega okna ali drsne zasteklitve balkona ali terase je pomembno upoštevati več dejavnikov. Poskusite se osredotočiti na:

  1. Namen uporabe - če želite predvsem povečati naravno svetlobo v prostoru in imeti neprekinjen razgled, je panoramsko okno idealna izbira. Če pa želite dodaten prostor z možnostjo odpiranja na prosto, je drsna zasteklitev balkona ali terase boljša rešitev.

  2. Lokacija - v mestnih središčih, kjer so potrebe po zasebnosti večje, bi morda panoramsko okno ponudilo boljšo rešitev, saj zagotavlja neprekinjen razgled brez možnosti neposrednega dostopa. 

  3. Vremenski dejavniki - v ekstremnih vremenskih pogojih je panoramsko okno pri ohranjanju toplote v prostoru morda bolj učinkovito. Drsna zasteklitev balkona ali terase pa omogoča boljše zračenje in prilagajanje prostora različnim vremenskim razmeram.

V končni fazi je najboljše, da se posvetujete s strokovnjakom, ki bo lahko natančno ocenil vaše potrebe in okoliščine ter vam ponudil najboljšo možno rešitev. 

Pri MN Steklo nudijo tako zasteklitve za bivalne prostore kot tudi za gostinske objekte. Vgrajujejo pa tudi notranje steklene drsne stene, kar jih uvršča med vodilne ponudnike na tem področju.

Za podrobnosti, posvet ali naročilo jih kontaktirajte na 031 554 888 ali preko elektronskega naslova info@zastekli.si.

spletnik panoramska-okna drsna-zasteklitev