vestnik

Po Lendavi jih popelje rdeči dežnik, ki nadomesti belo palico

A. Nana Rituper Rodež, 10. 11. 2022
Nataša Juhnov
Za turistični vodnik so izbrale nekaj turističnih znamenitosti in biserov kulturne dediščine Lendave in okolice, med drugim stolp Vinarium.
Aktualno

Ustvarili vodnik za slepe in slabovidne, da bi s pomočjo tipanja in branja doživeli znamenitosti Lendave.

Kako slepim in slabovidnim približati doživljanje znamenitosti nekega kraja, je bilo vprašanje, s katerim so se ukvarjale Vanda Radović Marinković, Jasmina Hebar in Kornelija Jaklovič Činč. Pri tem je nastala tipanka Rdeči dežnik, vodnik po mestu Lendava, ki želi s pomočjo tipanja in branja v braillovi pisavi slepim približati to, kar vidijo drugi. Najprej sta se projekta lotili Vanda in Jasmina, potem se jima je pridružila še Kornelija, nastal pa je ob mentorstvu Aksinije Kermauner, specialne in rehabilitacijske pedagoginje ter pisateljice s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, ki se posveča metodikam dela s slepimi in slabovidnimi.



Tipanka ima osem vsebinskih ploščic, ki so spravljene v lični zabojnik, namenjena pa je slepim in slabovidnim otrokom in odraslim, ki želijo bolje spoznati Lendavo in njeno bližnjo okolico. Na prvi strani vsake ploščice je tipna slika znamenitosti, na zadnji strani pa zapis v slovenščini in brajici. Podobe znamenitosti so narejene iz das mase in prilepljene na slikarsko platno, kar omogoča tipanje, ne da bi se kakšen delček prehitro odlomil ali okrušil. »Za boljšo preglednost je zabojnik razdeljen na dva prekata, tako da vsako ploščico z znamenitostjo, potem ko jo spoznaš, odložiš v drug prekat,« so povedale avtorice, kako vodnik uporabljati.



Za turistični vodnik so izbrale nekaj turističnih znamenitosti in biserov kulturne dediščine Lendave in okolice, med drugim stolp Vinarium, cerkev Svete trojice z mumijo Hadika, cerkev svete Katarine, sinagogo, knjižnico, gledališko dvorano in še drugo. Po mestu nas vodi rdeč dežnik, ki nadomešča belo palico, in nas nagovori, naj se zanj primemo in prepustimo popotovanju. »Dežnik smo izbrale namenoma,« pove Jasmina, »ker je bila v tem mestu nekoč znamenita dežnikarna.«

thumbnail_DSC_0102
A. Nana Rituper Rodež
Jasmina Hebar, Vanda Radović Marinković in Kornelija Jaklovič Činč so izdelale tipanko Rdeči dežnik, s pomočjo katere slepi in slabovidni spoznavajo znamenitosti Lendave.


Zanimiv tudi za druge

Pri izvedbi so se povezale z Društvom slepih in slabovidnih Murska Sobota, besedilo pa jim je v brajico pretipkal Ivan Bojnec, ki je eden redkih, ki to še obvladajo. Ugotovile so tudi, da je vedno več takih, ki pisave za slepe več ne obvladajo, ampak raje uporabljajo zvočne medije. Zato razmišljajo, da bi dodale še QR-kodo, s čimer bi bilo mogoče tipati in hkrati poslušati zgodbo, ki spremlja posamezno ploščico. Tipanko Rdeči dežnik bodo pustile na sedežu društva tudi zato, ker v Mursko Soboto prihajajo slepi in slabovidni iz celotnega Pomurja, mnogi tudi z lendavskega konca.

Veliko je oseb, za marsikoga so tudi sami lahko nevidni, ki se srečujejo s slepoto ali slabovidnostjo in jih to omejuje pri doživljanju česa lepega, novega. Projekti, knjige ali kakšni drugi pripomočki, najsi za tipanje ali zvočni, ki jim omogočajo doživljanje sveta, pa so redki. Da bi nastalo čim več praktičnih uporabnih in koristnih pripomočkov za slepe in slabovidne, si že vrsto let prizadeva Aksinija Kermauner. »Tipanka Rdeči dežnik je fantastična, saj nam lepo pokaže, kako lahko turistične in kulturne znamenitosti spoznavajo slepi in slabovidni. Take projekte bi bilo treba nadaljevati, jih ustvariti čim več in jih postaviti na dosegljiva mesta.«

Rdeči dežnik je lahko zanimiv tudi za druge, ob tem pa lahko govorimo še o inkluziji, saj tudi otroci, ki vidijo, radi tipajo stvari in se jih dotikajo. »Pogosto se zapoveduje, ne se dotikati ali ne prijemati. Po drugi strani pa je poanta ravno v tem, da se stvari dotikamo in s tem vzbujamo senzorne dražljaje. Najbolj dojemamo z gledanjem, žal pa smo vse druge čute omejili,« še strne misli Kermaunerjeva in zaželi, da bi jih lahko čim več doživelo mesto Lendava z rdečim dežnikom.

občina-lendava vodnik-za-slepe-in-slabovidne