vestnik

Po novem tudi spletni dostop do programov RTVS razlog za plačilo celotnega RTV prispevka

STA, 13. 9. 2019
Robert Balen
RTV prispevek plačuje okrog 6500 gospodinjstev.
Aktualno

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) bo v kratkem gospodinjstva, ki plačujejo RTV prispevek le za radijske sprejemnike, pozvala, naj podajo izjavo, da nimajo naprave, ki omogoča sprejem televizijskega signala po spletu. Gospodinjstva, ki izjave ne bodo podala, pa bo bodo morala v prihodnje plačevati celoten prispevek.

Na nacionalni radioteleviziji so pojasnili, da so se za uraden poziv odločili, ker od 1. avgusta omogočajo sprejem vseh programov brez prekinitev tudi preko spleta. Gledalci, ki imajo spletni dostop, lahko po novem spremljajo programe v neposrednem predvajanju na računalnikih in mobilnih napravah preko spletnih strani RTVS, na tabličnih računalnikih in pametnih telefonih preko mobilne aplikacije ter na androidnih televizorjih preko aplikacije RTV 4D.Pravilnik o načinu prijavljanja in odjavljanja televizijskih in radijskih sprejemnikov ter o načinu plačevanja RTV prispevka določa, da mora vsak, ki ima sprejemnik na območju Slovenije, kjer so zagotovljeni tehnični pogoji za sprejem vsaj enega programa RTVS, sprejemnik prijaviti, s čimer postane zavezanec za plačilo prispevka. Z možnostjo spremljanja programov preko spleta se tudi osebni računalniki, tablični računalniki in pametni telefoni kvalificirajo kot sprejemniki.

Tablični računalnik
Arhiv Svet24
Za uraden poziv so se odločili, ker od 1. avgusta omogočajo sprejem vseh programov brez prekinitev tudi preko spleta.


Služba RTVS za obračun RTV prispevka ima v evidenci nekaj več kot 25.000 gospodinjstev, odjemalcev električne energije, ki plačujejo prispevek le za radijske sprejemnike. Kot so opozorili na RTVS, gre za zavezance, ki naj ne bi imeli svojega in ne uporabljajo tujega televizijskega sprejemnika, so pa "zelo verjetno spregledali obvezo, ki izhaja iz omogočanja sprejemanja televizijskih signalov preko računalnikov in drugih naprav, ki omogočajo ogled preko spleta".

RTVS bo zato pozvala gospodinjstva, ki plačujejo RTV prispevek le za radijske sprejemnike, naj podajo izjavo, da nimajo naprave, ki omogoča sprejem televizijskega signala preko spleta. V primeru, da imajo dejansko v lasti zgolj radijski sprejemnik, bodo morali podpisati novo izjavo, v kateri bodo zagotovili, da nimajo svojega in ne uporabljajo tujega televizijskega aparata, pa tudi ne osebnega ali tabličnega računalnika ali pametnega telefona s spletnim dostopom. "V primeru, da izjave ne bodo podali, pa jim bo Radiotelevizija Slovenija skladno z zakonom začela zaračunavati celoten znesek prispevka," so napovedali. Poudarili so še, da se bo uradni poziv RTVS nanašal izključno na gospodinjstva, ki plačujejo rtv-prispevek le za radijske sprejemnike. Predstavljajo približno štiri odstotke vseh zavezancev za plačilo prispevka.

Sicer fizične osebe plačujejo mesečni RTV prispevek za vse svoje televizijske in radijske sprejemnike, ki jih uporabljajo zasebno oziroma skupaj s člani svoje družine v pavšalnem znesku 12,75 evra. Če ima zavezanec za zasebno rabo le radijske sprejemnike, pa plačuje mesečni prispevek v višini 3,77 evra.

rtv program internet
Kaj zdaj berejo drugi