vestnik

Polaničevi našli strateškega partnerja za Panvito Ekoteh v svojem dobavitelju

Rok Šavel, 15. 3. 2024
Panvita
Pavnita Ekoteh upravlja z bioplinarnami Nemščak, Motvarjevci in Jezera, s toploto pa oskrbuje med drugim murskosoboško bolnišnico.
Aktualno

Večinski delež družbe, ki upravlja s tremi bioplinarnami, prodan podjetju Biotera.

Že več kot leto dni se je šušljalo, da naj bi bila družba Panvita Ekoteh, ki sodi pod okrilje Skupine Panvita, tik pred prodajo. Družba, ki jo vodi Matjaž Durič in upravlja z bioplinarnami Nemščak, Motvarjevci ter Jezera, bo zdaj vendarle zamenjala večinskega lastnika. To bo namreč postala družba Biotera iz Komende, ki je Panviti Ekoteh ravno največji dobavitelj organskih odpadkov. Biotera je na slovenskem trgu prisotna že več kot dvajset let in je v lasti madžarske Veolie, ki je v lasti istoimenske francoske korporacije. V letu 2022 so pri Bioteri ustvarili okoli 10,1 milijona evrov prihodkov, čisti dobiček pa je znašal okoli 1,4 milijona evrov.

Kot nam je potrdil Peter Polanič, predsednik uprave Skupine Panvita, slednja ostaja družbenica v Panviti Ekoteh, prodana pa sta bila deleža družb Imo-Real in Intering naložbe. Ta skupaj predstavljata več kot 68-odstotni delež v družbi. Prodajna vrednost sicer ni znana. "Deleže smo prodali zato, ker že nekaj časa iščemo strateškega partnerja za družbo Panvita Ekoteh in verjamemo, da smo ga našli v Bioteri," nam je še dejal Polanič in dodal, da mora za prevzem zeleno luč podati še agencija za varstvo konkurence.


Leto 2022 poslovno najslabše doslej


Panvita Ekoteh je konec leta 2022 zaposlovala 19 oseb, kot pa navaja direktor Durič v poslovnem poročilu, je bilo poslovno leto najslabše v vsem obdobju delovanja družbe. Zaradi izjemno nizke obratovalne podpore za proizvedeno električno energijo je namreč družba predlani poslovala negativno, minus pa je znašal okoli 173 tisoč evrov. Na letni ravni družba sicer v povprečju ustvari okoli pet milijonov evrov prihodkov. V letu 2022 so pri Panviti Ekoteh kljub negativnemu poslovnemu rezultatu predelali rekordno število odpadkov, čez 80 tisoč ton, pri tem pa so vse tri bioplinske naprave proizvedle 25.623 megavatov električne energije, toda, kot še poudarja Durič, s tem niso uspeli nadomestiti nizke cene električne energije.

c333776e1d749cf57a22aa5e8d322603
Nataša Juhnov
Direktor podjetja Panvita Ekoteh Matjaž Durič v zadnjem poslovnem poročilu, ki obravnava leto 2022, poudarja, da je bilo leto najslabše doslej.

V bioplinarnah predelujejo tudi organski odpad družb skupine Panvita, tj. gnojevka iz prašičjih farm Nemščak in Jezera ter piščančji gnoj iz farme Motvarjevci. S toplotno energijo pa poleg farmi v Nemščaku in Motvarjevcih oskrbujejo še murskosoboško bolnišnico.

panvita-ekoteh peter-polanič prodaja bioplinarne panvita