vestnik

Pomurje ima drugo najugodnejšo incidenco v državi. V tem letu delo od doma opravljalo 77 tisoč zaposlenih

Vestnik, 30. 3. 2021
Profimedia
Delo od doma
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede koronavirusa so sodelovali državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman in Mitja Gorenšček, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije.

Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji je 595,6, v Pomurju 437,1. Tedenska incidenca na ravni državi je 319,1, v pomurski regiji pa 205,4. Glede na oba kriterija, ima naša regija drugo najboljšo epidemiološko sliko v državi. Vladna govorka Maja Bratuša je tudi sporočila, da je bilo v ponedeljek zabeleženih največ smrti od začetka februarja, in sicer 15. 

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič je poudarila, da na ministrstvu skrb namenjajo pripravi in prilagoditvi ukrepov za ohranitev delovnih mest. Ključna ukrepa sta čakanje na delo in skrajšani delovni čas. V preteklih dnevih je bilo do 30. junija podaljšano nadomestilo plačen zaradi odsotnosti z dela zaradi odločbe o karanteni, zaradi nezmožnosti dela zaradi višje sile. Delavci so pri tem upravičeno do 80 odstotkov nadomestila osnove. 

Ribičeva je dodala, da je doslej več kot 3600 upravičencev koristilo nadomestilo zaradi nezmožnosti dela zaradi višje sile zaradi varstva otrok. Izredno pomoč je v prvem valu prejelo več kot 51 tisoč ljudi, v drugem pa skoraj 38 upravičencev. 

Mateja Ribič
Zajem zaslonske slike
Mateja Ribič

Poudarja, da je delo od doma učinkovit kolektivni ukrep za preprečevanje širjenja okužb. Od januarja do konca marca je delo od doma prijavilo nekoliko manj kot 1600 poslovnih subjektov za skoraj 77 tisoč delavcev. 

Ajda Cuderman je spomnila na to, da bodo v času zaprtja države obratovale le nujne storitvene dejavnosti. Tako bodo v vseh regijah brez pogoja opravljenega testa za zaposlene lahko delovale lekarne, bencinski servisi, finančne službe, pošte, dimnikarske storitve, dostavne službe, servisne delavnice, lahko se bodo opravljala gradbena dela v nenaseljenih gradbiščih, hišah in stanovanjih, storitve na prostem, kjer ne prihaja do stikov. Omogočena bo ponudba in prodaja storitev na daljavo in osebni prevzem blaga na prevzemnih mestih. Je pa ob tem poudarila, da konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno. 

vestnik-pen
Jure Zauneker
Zaposleni v trgovinah bodo morali imeti negativen test na koronavirus.

Dejavnosti, ki bodo obratovale, zaposleni pa bodo morali imeti negativen test na koronavirus, potrdilo o prebolevnosti ali cepljenju pa so prodajalne, kjer med izjeme ne spada prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah, prodajalne z medicinskimi pripomočki, vrtnarije, cvetličarne, tržnice, kmetijske prodajalne, prodajalne s tehničnim blagom, trafike in kioski, nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve. 

Na Gospodarski zbornici Sloveniji so bili bili spomladi v pričakovanju sproščanja, realnost pa jih je postavila nekaj korakov nazaj. Ne oporekajo strokovni skupini in novim ukrepov, pač pa se jim bodo maksimalno, kolikor bo mogoče, prilagodili. Glavni problem industrije je, kako zagotavljati zadostno število ljudi ne delovnem mestu, zaradi prehajanje meja in iskanja varstva zaradi najmlajših. Večji problem vidijo v trgovinah, kjer se nekatere prodajalne spet zapirajo. Tudi frizerski in kozmetični saloni se zapirajo in se pridružujejo storitvam, ki so že dalj časa zaprti, gre za turizem in industrijo srečanj. Gorenšček pravi, da bo tem treba nameniti posebno pozornost v devetem protikoronskem paketu. 

koronavirus vlada mateja-ribič ajda-cuderman mitja-gorenšček