vestnik

Pomurka s svojim kulinaričnim znanjem navdušuje v Masterchefu, a njene najljubše naloge še prihajajo

Ines Baler, 9. 5. 2024
POP TV
Blanka Erniša iz okolice prejema spodbudne odzive in pohvale, za kar je hvaležna vsem.
Aktualno

Blanka Erniša iz Moravskih Toplic pravi, da je bilo sodelovanje v kuharskem šovu Masterchef njena velika dolgoletna želja.

Blanko Ernišo iz Moravskih Toplic lahko gledalci kuharskega šova Masterchef spremljajo na POP TV v jubilejni, deseti sezoni. Lastnica gostinskega lokala v Murski Soboti pravi, da je bilo sodelovanje v oddaji njena velika dolgoletna želja. »Na pobudo sina Roka, ki je izpolnil prijavo, sem se letos odločila poskusiti. Na avdiciji nisem imela veliko upanja, da mi bo uspelo priti med 15 uvrščenih, tako da je bilo presenečenje toliko večje, ko so me obvestili, da sem izbrana.« 



Za pripravo na oddajo ni imela veliko časa, ker se je snemanje začelo dokaj hitro po izboru tekmovalcev. Ji je pa v veliko pomoč kuharsko in kulinarično znanje, ki ga ima od prej. Pridobila ga je tudi na potovanjih. »Res rada potujem. Če me v lokalu kak teden ne vidite, pomeni, da sem na poti. To je moja strast, ki sem jo prenesla tudi na moža in sina,« pojasni in doda, da je njena kulinarična meka za vselej Francija. »Res so mojstri.« 

Prekmurki je najbližja mediteranska kuhinja, rada ima rižote, doma pripravljene testenine, ribe na sto in en način ... Ena njenih najljubših jedi pa je chevice. Gre za jed, sestavljeno iz rib ali školjk, mariniranih v agrumih in začimbah. Kot je v oddaji večkrat povedala, med potovanji vedno obišče tržnice in poskusila je že marsikatero eksotično jed. »V Afriki, ko smo se vzpenjali na Kilimandžaro, sem jedla zelenjavo, katere imena si sploh nisem zapomnila. Tudi Avstralija, ki sem jo obiskala pred več kot desetimi leti, me ni pustila ravnodušne. Največja pričakovanja za širjenje kulinaričnih obzorij pa imam od Japonske, ki jo bom obiskala maja,« je razkrila načrte in dodala, da ji je blizu tudi tajska hrana.

blanka-erniša, masterchef
POP TV
Nov sodnik se ji je hitro prikupil.


Rižota za stranke

Sotekmovalci, s katerimi se je dobro ujela, Erniševo prištevajo med favorite. »Jaz sem se prijavila zaradi izkušnje in da se naučim nekaj novega. Na tej stopnji tekmovanja še ne razmišljam o finalu. Poskušam uživati in čim bolj izkoristiti dani čas,« pravi. Sprva je bila nekoliko razočarana ob novici, da v letošnji sezoni v vlogi sodnika ne bo Bineta Volčiča. »Toda Mojmir Šiftar ga je odlično zamenjal in postal moj najljubši sodnik/mentor v šovu. Dal nam je ogromno znanja in njegove kritike so bile vedno strokovno podkovane in utemeljene. Pohvale vredno.«

Tisti, ki spremljate šov, veste, da je za tekmovalci že kar nekaj epizod in nalog. Sogovornica je poudarila, da ji je bilo doslej najtežje v uvodni oddaji. »Vesela sem, da sem zbrala moči in se predstavila v najlepši luči z rižoto, s katero bom pogostila stalne stranke po koncu tekmovanja. Res ni bilo lahko, v enem trenutku sem si rekla, je bilo tega treba, a na koncu sem požela veliko pohval, ki so mi dale zagon za nadaljnja kuhanja.« Opisala je še, da je prisotnega veliko stresa, čas kuhanja je omejen in nikoli ne veš, koliko sestavin in katere boš dobil. »Sama stres obvladujem tako, da globoko vdihnem in si mislim, tukaj si, ker si si želela. Daj vse od sebe, kar bo, pač bo.«

V enem od izzivov si je prislužila kuhanje ob boku lanske finalistke Anje Fir. Njuna naloga je bila, da v jed vkomponirata cider. »To kuhanje je bilo res posebno. Lani sem navijala za Anjo in vesela sem, da je bila z mano v tej nalogi.« Blanka Erniša napoveduje, da njene najljubše naloge na televizijske zaslone še prihajajo, in vas vabi, da šov spremljate še naprej, ker bo zanimivo. 

Nikoli ne odnehaj

Prekmurka je oboževalka omenjene oddaje in poleg preteklih slovenskih sezon je pogledala tudi tuje izdaje. »Veseli me, da se kulinarika v Sloveniji razvija z veliko hitrostjo, ampak resnica je, da v primerjavi s svetom še zaostajamo. Tuje Masterchef oddaje so na zelo visokem nivoju, prav tako znanje tekmovalcev. Če sem se kaj naučila iz tujih oddaj, je to, da ne odnehaj, dokler sodniki ne rečejo roke gor.« Ob vstopu v šov je napovedala, da bo v primeru zmage izkupiček namenila za prenovo lokala in novo ponudbo, tudi kulinarično. Lokal vodi že skoraj dve desetletji in pravi, da bo s pridobljenim znanjem vanj prinesla ogromno novosti, prvi cilj pa je seveda ohraniti zadovoljstvo strank.

blanka-erniša, masterchef
POP TV
Njene najljubše naloge še prihajajo.

blanka-ernisa masterchef sov