vestnik

(Spremembe pri pokojninah) Višja pokojnina za ovdovele osebe?

Vestnik.si, 9. 12. 2023
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vlada predlaga spremembo pravil pri vdovskih pokojninah, s katerimi bi se izboljšal gmotni položaj skupini upokojencev z najnižjimi pokojninami.

Besedilo za spremembo in dopolnitev Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2S) je vlada že poslala v obravnavo v državni zbor, spremembe pa naj bi začele veljati januarja prihodnje leto.

Zdajšnja ureditev je takšna, da se upokojenec ob smrti partnerja lahko odloči, ali bo še naprej prejemal svojo pokojnino ali pa vdovsko pokojnino. Če se odloči za vdovsko pokojnino se mu ta odmeri v višini 70 odstotkov od pokojninske osnove umrlega zakonca.



Če se upokojenec ob smrti zakonca odloči, da bo še naprej prejemal svojo pokojnino, ima ob pravici do svoje pokojnine še pravico do dela pokojnine umrlega, ki znaša 15 odstotkov zneska vdovske pokojnine. Navedimo primer: če sta zakonca prejemala vsak po 400 evrov pokojnine, po smrti  enega od njiju ovdovela oseba lahko prejme skupaj 442,33 evrov pokojnine.

starost, upokojenci, zdravje, osamljenost
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Ker pa sta bila oba zakonca vključena v pokojninsko in invalidsko zavarovanje in so bili plačani tudi prispevki, se bo v primeru potrditve zakonskih sprememb ovdovelim osebam z nizkimi pokojninami priznala prihodnje leto višja pokojnina. Pokojnina bo predstavljala znesek iz seštevka celotne lastne pokojnine in celotne vdovske pokojnine, vendar samo do najvišjega zneska zagotovljene starostne pokojnine. Če to prikažemo za zgoraj opisani primer: januarja prihodnje leto bo ovdovela oseba lahko prejela zagotovljeno vdovsko pokojnino v višini zneska zagotovljene pokojnine. Ta bo januarja 2024 znašala 744,15 evrov.

Za vse druge upokojence, ki prejemajo (na osnovi daljše delovne dobe) višjo pokojnino od navedenega zneska, bodo še naprej veljale iste določbe o pravicah do vdovske ali dela vdovske pokojnine.

Pomembno za pomurske upokojence 

V regiji je bilo lani skupaj 30.809  upokojencev, od tega je desetina prejemala vdovsko ali družinsko pokojnino. V povprečju je ta vdovska pokojnina znašala bruto 493 evrov ali kar četrtino manj od povprečne vdovske pokojnine v Sloveniji.

Nasploh so starostne in delne pokojnine pomurskih upokojencev najnižje v Sloveniji. Povprečna pokojnina v tej skupini upokojencev v regiji je lani znašala 762 evrov in je bila 15 odstotkov nižja od slovenskega povprečja. Za primerjavo. Povprečni znesek bruto pokojnine v osrednji Sloveniji je bil 1.024 evrov.  

spremembe vdovska-pokojnina nizke-pokojnine