vestnik

Predrzni tatici padli v policijske roke

A. B., 7. 6. 2018
Nataša Juhnov
Hitra reakcija policistov je pripeljala do aretacije tatov. 
Aktualno

Modrouniformiranci so prijeli storilce, ki so včeraj ukradli denar v občini Grad. V pomoč je bila identifikacija storilk že pred samim kaznivim dejanjem. Lažje delo nepridipravom pogosto omogočijo tudi nepazljivi lastniki.

S Policijske uprave Murska Sobota (PUMS) poročajo o uspešnem lovu za pridaniči. Nek občan je včeraj ob pol desetih policistom sporočil, da po Markovcih na Goričkem v okolici hiš pohajata in oprezata naokoli dve ženski. Modrouniformiranci iz Gornjih Petrovec so kmalu obe izsledili in z njima opravili postopek ugotavljanja identitete. Čez tri ure je sledila nova prijava – žrtev iz graške občine je PUMS sporočila, da sta ji dve ženski iz hiše ukradli 150 evrov, in to celo, ko je bila prijaviteljica doma v notranjosti hiše. Modus operandi? Ena ženska je kradla, druga je čakala pred stavbo, obe pa je nato v avtomobil vzel nek moški, in se je trojica preprosta odpeljala. Kraja denarja se je sicer že zgodila ob 10. uri, je pokazala takojšnja preiskava.

Da bi policisti lažje prijeli pridaniča, si je dobro zapomniti osebni opis storilcev – spol, starost, velikost, obleko in druge posebne značilnosti obraza – ali sumljivih oseb, registrsko številko, barvo, znamko in tip vozila in, seveda, kam jo je nepridiprav po podvigu ucvrl.


Hitro je stekla akcija. Ob 13.07, potem ko so prejeli prijavo ob 12.30, so možje postave prišli na sled avtomobilu med Bogojino in Gančani. V vozilu je bila omenjena trojica, tudi ženski, ki so ju pod drobnogled vzeli že petrovski policisti. Ni jim preostalo drugega, kot da priznajo, kaj imajo na grbi. Izmaknjene bankovce so naposled izročili. Tatinsko trojico zatorej čaka kazenska ovadba.
S PUMS v sporočilu za javnost še svetujejo ljudem, da skrbno varujejo svoje premoženje in da so v stikih z neznanci previdni: "V stanovanja ne spuščajte ljudi, ki jih ne poznate. Če pa jih že spustite v stanovanje, se z njimi pogovarjajte samo v enem prostoru in jih niti za trenutek ne puščajte samih. Denarnice, denar, dokumenti, kartice, telefoni in drugi predmeti naj bodo vedno shranjeni na mestih, ki niso dosegljiva storilcem in naj ne bodo odložena, pospravljena ali shranjena na mestih brez nadzora ali varstva."
Da bi policisti lažje prijeli pridaniča, si je dobro zapomniti osebni opis storilcev – spol, starost, velikost, obleko in druge posebne značilnosti obraza – ali sumljivih oseb, registrsko številko, barvo, znamko in tip vozila in, seveda, kam jo je nepridiprav po podvigu ucvrl.


In še eno sporočilo PUMS: "Vsem občanom, ki nas obveščajo o sumljivih vozilih in osebah, se za klice in obvestila zahvaljujemo in jih pozivamo, da nam te podatke sporočajo tudi v prihodnje, saj s tem veliko pripomorejo, da je lahko policija uspešnejša pri preiskovanju predvsem premoženjskih kaznivih dejanj."
Lažje delo nepridipravom pa pogosto omogočijo tudi nepazljivi lastniki. Nekateri od njih pozornosti sploh ne namenjajo priprtim ali odprtim oknom, ki so vaba za tatove, povrh vsega so storilci že našli ključe pod predpražniki pred hišnimi vrati. Ali pa pod pretvezo prodaje blaga – posod, oblačil, odej in nožev – pridaniči okradejo nepazljive oškodovance, ko eden iz skupine zamoti morebitnega kupca, drugi pa izmaknejo stvari z dvorišča ali iz hiš.

Nataša Juhnov
S PUMS v sporočilu za javnost še svetujejo ljudem, da skrbno varujejo svoje premoženje in da so v stikih z neznanci previdni. 
tatovi denar akcija policija goričko
Kaj zdaj berejo drugi