vestnik

(V PREMISLEK) Bili so mi

Adriana Gašpar, 28. 5. 2020
STA
Našteli so imena tisoč ljudi, ki so umrli zaradi okužbe z novim koronavirusom, spodaj pa pripisali, da niso le imena na spisku, bili so mi.
Aktualno

Vsak nov vladni ukrep odpre več vprašanj, kot ponudi odgovorov. Ali pa oblastniki z njimi zavlačujejo, dokler ne zastarijo, ker se pravila igre že spet spremenijo. Pa naj gre za ukrepe denarne pomoči podjetjem, ukrepe obnašanja državljanov, odprtje šol, muzejev, knjižnic, neodprtje fitnesov, a odprtje telovadnic.

V osnovni šoli, ki sem jo obiskovala, je na številnih generacijah velik pečat pustila učiteljica, ki nam je, čeprav danes z doktoratom, neštetokrat ponovila, da je najboljša stara kmečka logika. In res je velikokrat daleč najboljša, a v svetu, v katerem smo se znašli ta trenutek, kmečka logika odpove.

Otroci v šolah žoge ne smejo prijeti, lahko pa čez nekaj ur skupaj trenirajo na nogometnih igriščih. Gost lahko v lokal vstopi le z masko na obrazu, ko se usede za mizo, jo sme sneti. Natakar ali natakarica tega ne smeta storiti. A ne dihamo istega zraka? Včasih se mi zdi tudi, da ne živimo na istem planetu s tistimi, ki določajo pravila.

Da se nam obeta recesija, poslušamo že nekaj časa, zdaj to vse bolj postaja tudi dejstvo. Vse bolj postaja tudi jasno, da so ukrepi le upočasnili prihod krize, ne bodo pa je zaustavili.

UV-pocivalsek jansa-pl
Primož Lavre
Vsak nov vladni ukrep odpre več vprašanj, kot ponudi odgovorov.

Majhna podjetja, ki niso imela rezerve niti za ene plače, so že ugasnila. Zdaj skušajo preživeti tista, ki so nekako še imela za druge plače. Povračila denarja za aprilske plače podjetja namreč še niso videla, obratovalni stroški pa ne čakajo. Številni vodilni, tudi v medijih, so vsem znižali plače. Radi poudarijo, da tudi sebi, ampak osnova je verjetno neprimerljiva. A po drugi strani je precej kmečka logika, da če se zmanjšajo prihodki, moraš stroške zmanjšati. Vsako varčevanje pa nas je še vedno drago stalo. Kakovosti, znanja, predvsem pa človečnosti. Boj za preživetje je močan, maske velikokrat padejo. Ohranijo se jedra, za katera nekdo oceni, da so zdrava in ključna. Na čem sloni ta presoja, je odvisno od posameznika in tega, čemu sledi.

Najuglednejši ameriški časnik New York Times, ki je pobral vrsto novinarskih nagrad, je minulo nedeljo, 24. maja, objavil presunljivo naslovnico. Našteli so imena tisoč ljudi, ki so umrli zaradi okužbe z novim koronavirusom, spodaj pa pripisali, da niso le imena na spisku, bili so mi. Z naslovnico so opozorili na skoraj sto tisoč ljudi, ki je v ZDA izgubilo življenje zaradi posledic te okužbe.

Vsak okuženi s koronavirusom, vsak, ki je izgubil službo, vsak, ki je zaprosil za humanitarno pomoč, vsak propadli podjetnik, vsak je eden od nas. In vsak od nas je lahko eden od naštetih.

Kapitalistična logika individualizma in pehanja za denarjem bo enkrat morala ujeti lasten rep in ugotoviti, da se vrti v krogu. In da se brez sodelovanja in solidarnosti iz tega kroga ne more rešiti. 

koronavirus premislek vlada