vestnik

Radgonska šola gostila partnerje iz Poljske, Romunije in Turčije

Maja Hajdinjak, 29. 5. 2024
Arhiv OŠ Gornja Radgona
Sodelujoči v projektu so med drugim obiskali parlament, kjer jih je sprejela poslanka in nekdanja sodelavka na OŠ Gornja Radgona Vera Granfol.
Aktualno

Na OŠ Gornja Radgona je bilo sklepno dejanje Erasmus+ projekta Glass inspires/Glas begeistert/Steklo navdušuje, v katerem so poleg radgonskih učencev sodelovali še učenci iz poljskega kraja Kujakowice Dolne, Satu Mara iz Romunije in Izmirja v Turčiji.

Za sodelujoče v projektu je gornjeradgonska šola na čelu z Romano Slavič Žnuderl, koordinatorico projekta, pripravila pester program. Ogledali so si Gornjo Radgono, muzej v Špitalu, na šoli so imeli delavnico improvizacije in gledališke vaje za predstavo Lomljivo/Zerbrechlich/Fragile, ki so jo predzadnji dan mobilnosti tudi uprizorili. Gostujoči učenci so se pridružili skupini improvizacijskega gledališča OŠ Gornja Radgona Radgonska deca, skupaj jih je nastopilo okrog 35, poseben gost na dogodku pa je bil raper Leopold I.



Sodelujoči v projektu so si ogledali tudi Ljubljano, med drugim so obiskali ljubljanski grad in parlament, kjer jih je sprejela poslanka, nekdanja učiteljica na radgonski šoli Vera Granfol. Obiskali so tudi Steklopihaštvo Drobnič, kjer jim je Zvonko Drobnič predstavil svojo delavnico. Gre za zadnjega steklopihača v Sloveniji in prikaz pihanja stekla je bil po besedah Slavič Žnuderlove učencem in mentorjem še posebej zanimiv.

oš gornja radgona, erasmus+, turčija, steklo navdušuje
Arhiv OŠ Gornja Radgona
Steklo navdušuje, izmenjava

Na šoli so izvedli tudi delavnico o čustvih in duševnem zdravju, prvo je izvedla šolska psihologinja Nika Forjanič Huber, drugo pa Mario Dieringer, gost iz Berlina in ustanovitelj fundacije Trees of Memories, ki je ob tem imel tudi predavanje za širšo javnost v gornjeradgonski knjižnici v okviru noči knjige. Tam je predaval o desetih lekcijah, ki jih ga je smrt naučila o življenju, v okviru omenjene fundacije pa so v mini parku za OŠ Gornja Radgona posadili spominsko drevo. Program mobilnosti je bil pester vse do zadnjega dne, ko so učenci ustvarjali s steklom in spoznavali servietno tehniko, časa je bilo dovolj tudi za sproščeno igro nogometa. Projekt so sklenili s podelitvijo priznanj udeležencem, koordinatorje sodelujočih šol pa čaka še zaključno poročilo o projektu. »Zelo sem zadovoljna, ponosna in hvaležna, da nam je uspelo izpeljati projekt. Posebej bi izpostavila starše naših učencev, ki so gostili projektne partnerje, pokazali so veliko sodelovanja s šolo in goste v prostem času razvajali z vsebinami, ki jih ponuja naša okolica. Rodila so se številna prijateljstva, tako da so se nekateri menda že dogovorili, da tako starši kot otroci obiščejo prijatelje na Poljskem, v Romuniji … Projekt se tako ni končal, ampak živi naprej,« je povedala Romana Slavič Žnuderl, ki je hvaležna tudi svojim sodelavcem in ravnatelju Dejanu Kokolu, saj je vsak po svoje prispeval k uspešni realizaciji projekta. O tem priča tudi podatek, da je romunska šola že dala pobudo, da bi z gornjeradgonsko sodelovala še v kakšnem projektu.

erasmus+, steklo-navdušuje, projekt, oš-gornja-radgona
Arhiv OŠ Gornja Radgona
Projekt Steklo navdušuje.

oš-gornja-radgona erasmus+ srečanje