vestnik

Raj za kolesarje

Damjana Nemeš, 17. 5. 2020
Jošt Gantar
Kolesarji se bodo lahko odpravili na enajst različnih tematskih poti, na katerih si bodo lahko ogledali naravne in kulturne znamenitosti občine. Foto Jošt Gantar
Aktualno

Lokalni kolesarski vodniki bodo poskrbeli za varno vožnjo po enajstih kolesarskih poteh – Na voljo bo štirideset koles

Pod okriljem Turističnoinformativnega centra (TIC) Moravske Toplice je bil v središču kraja vzpostavljen Bike center, ki bo svoja vrata za goste odprl takoj, ko bodo razmere to dopuščale. Center bo v stavbi nedaleč od Term 3000, kjer je v preteklosti že obratoval Bike center. K vzpostavitvi centra je sicer botrovala trajnostna usmeritev destinacije Moravske Toplice, ki so hkrati tudi zelena turistična destinacija. »To nam narekuje še večjo skrb za razvoj trajnostne mobilnosti in posledično razvoj ter promocijo top destinacije za kolesarjenje,« je pojasnila Sonja Bily, direktorica TIC Moravske Toplice. Povpraševanje po izposoji koles v Moravskih Toplicah je lani preseglo obstoječo ponudbo, zato so v sodelovanju z občino realizirali to idejo. 

Raziskovanje znamenitosti na kolesu 

Pred Bike centrom je že vzpostavljena mreža električnih koles Soboški biciklin. Gostom bo na voljo dvanajst električnih koles ter več kot petintrideset ostalih koles, med drugim tudi otroških, mestnih in treking koles. Prav tako bodo na prodaj turistična kolesarska literatura in spominki za turiste. »Obiskovalcem bomo ponujali vodene kolesarske izlete v sodelovanju s podjetjem Ride Goričko. Prednost vidimo predvsem v lokalnih vodnikih, ki regijo dobro poznajo in bodo kolesarske izlete vsebinsko popestrili z lokalnimi zgodbami,« tako sogovornica.

Sonja Bily
Osebni arhiv
Sonja Bily, direktorica TIC Moravske Toplice. Foto Osebni arhiv

Kolesarski turisti bodo tako lahko izbirali med že obstoječimi enajstimi tematskimi kolesarskimi potmi različnih dolžin, najkrajša je dolga dva kilometra, najdaljša pa dvainpetdeset. Vse poti lahko turisti najdejo v kolesarski karti Raj za kolesarje, poimenovane pa so z zanimivimi imeni, in sicer Neman časa pa nej vole, K štrkon na obisk, K Plečnikovoj golobici, Pout svetovnoga prvaka, Zacumprala si me, Po bregaj, Romantiki naprouti, Rotunda, Slatka pout in Idemo na Vogrsko. Vse navedene kolesarske poti med drugim vodijo tudi mimo naravnih in kulturnih znamenitosti v občini, zaradi dobre označenosti pa so primerne tudi za kolesarjenje v lastni režiji. Za raziskovanje Murske Sobote z okolico pa odgovorni priporočajo kolesarsko pot z izhodiščem v Moravskih Toplicah, poimenovano Pot užitka - Carpe diem. »Po izkušnjah so med kolesarji skupine različnih starosti in življenjskih slogov, vsem pa je skupen sorazmeren zdrav in aktiven življenjski slog, radovednost ter iskanje lokalnih posebnosti,« pojasnjuje Bilyjeva.

Priložnost za lokalne ponudnike

Poslovanje novonastalega kolesarskega centra je sicer v pristojnosti TIC-a, vendar ga bo podpirala tudi moravska občina. K razvoju in prepoznavnosti Bike centra bodo zagotovo pripomogli tudi lokalni ponudniki, vključeni v zgodbe kolesarskih poti. V TIC Moravske Toplice se zavedajo, da je turistična ponudba nekega kraja preplet posameznih storitev vseh ponudnikov. »Gost, ki pride v naše kraje, potrebuje dobro nastanitev, prav tako bi rad okušal domačo kulinariko, obiskal kulturne in naravne znamenitosti, si privoščil dobro masažo ali izposodil kolo ali pa obiskal katero izmed prireditev, ki jih organizirajo naša društva, in si na koncu tudi kupil izdelke domače obrti ali lokalne hrane. Le zadovoljen gost, ki bo na enem mestu dobil vse to, se bo rad vračal,« je povedala direktorica TIC-a in dodala, da Moravske Toplice skupaj s širšo pomursko pokrajino to tudi ponujajo. »Imamo čisto naravo, termalne vrelce, odlično kulinarično dediščino in bogato podeželsko življenje, TIC pa deluje kot podporni steber vsem lokalnim turističnim ponudnikom in občini. Obiskovalcu želimo zato predstaviti raznolikost regije z lokalnimi zgodbami, na katerih so zasnovana personalizirana doživetja,« je še dodala.

kolesarstvo pomurje