vestnik

Razstava o zgodovini Judov na območju Prekmurja na ogled v Mariboru

Vestnik.si, 26. 1. 2024
GOV.SI
Razstava v mariborski Kadetnici.
Aktualno

V mariborski Kadetnici so pred svetovnim dnevom spomina na žrtve holokavsta odprli gostujočo razstavo z naslovom Zgodba o dveh transportih, medžimurski in prekmurski Judje med holokavstom. Pripravil jo je direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor Boris Hajdinjak.

Razstava pripoveduje o zgodovini Judov na območju Prekmurja in Medžimurja, o vzponu in razcvetu judovskih skupnosti na tem območju, o njihovem prispevku k razvoju mest in krajev v obeh pokrajinah ter o žalostni usodi, ki jih je doletela med holokavstom. Na ogled bo do 29. marca. 

Zbrane ob odprtju razstave je nagovoril državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec. Izpostavil je, da se Slovenci še kako dobro zavedamo druge svetovne vojne in tega, kaj je prinesla našemu prostoru. "Bili smo okupirani od treh okupatorjev - nacistov, fašistov in madžarskih fašistov. Skupen cilj jim je bil ne samo podjarmljenje našega naroda, ampak tudi iztrebitev oziroma preselitev. Zato je posebej pomembno, da se spominjamo tudi takih tragičnih dogodkov, kajti genocid kot največje zlo človeštva je bil sankcioniran. Na nas vseh pa je, da se tega spominjamo," je dejal. 

razstava, judje, maribor
GOV.SI
Razstava v mariborski Kadetnici.

Navezal se je tudi na današnje vojne, v katerih trpi civilno prebivalstvo. Pravi, da je prav, da se vse vojne čim prej končajo, da pride do premirja in da se išče trajna rešitev. Trajna rešitev, ki bo omogočila ljudem ne glede na vero, raso in politično opredeljenost, da živijo v miru in koeksistenci."

razstava holokavst judje maribor