vestnik

Šarcu bo kmalu prenehala funkcija obrambnega ministra. Začasno bo ministrstvo vodil Golob

Vestnik.si, STA, 9. 7. 2024
Primož Lavre
Z ustanovno sejo Evropskega parlamenta 16. julija bo Šarec tako nastopil mandat evropskega poslanca, funkcija obrambnega ministra pa mu bo prenehala.
Aktualno

Vlada je na dopisni seji določila besedilo predloga sklepa o nezdružljivosti funkcije ministra za obrambo Marjana Šarca s funkcijo poslanca v Evropskem parlamentu in zato predlaga DZ, da ugotovi prenehanje funkcije ministra za obrambo Marjana Šarca z dnem nastopa funkcije poslanca v Evropskem parlamentu, so sporočili iz Ukoma.

DZ je namreč potrdil izvolitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Na evropskih volitvah 9. junija so volivci v Evropski parlament poleg Šarca (Svoboda) izvolili še Romano Tomc (SDS), Milana Zvera (SDS), Branka Grimsa (SDS), Zalo Tomašič (SDS), Ireno Jovevo (Gibanje Svoboda), Matjaža Nemca (SD), Vladimirja Prebiliča (Vesna) in Mateja Tonina (NSi). Z ustanovno sejo Evropskega parlamenta 16. julija bo Šarec tako nastopil mandat evropskega poslanca, funkcija obrambnega ministra pa mu bo prenehala.

Vodenje obrambnega resorja bo začasno prevzel premier Robert Golob. Novega ministra, ki bo na čelu ministrstva nasledila Šarca, pa je pričakovati jeseni. Šarcu so volivci na junijskih evropskih volitvah s preferenčnimi glasovi namenili mandat evropskega poslanca v prihodnjem petletnem sklicu Evropskega parlamenta. Z ustanovno sejo 16. julija bo nastopil mandat evropskega poslanca, funkcija obrambnega ministra pa mu bo prenehala.


DZ je sicer v ponedeljek potrdil izvolitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, vlada pa je še isti dan na dopisni seji določila besedilo predloga sklepa o nezdružljivosti funkcije ministra za obrambo Marjana Šarca s funkcijo poslanca v Evropskem parlamentu in zato predlaga DZ, da ugotovi prenehanje Šarčeve funkcije ministra za obrambo z dnem nastopa funkcije poslanca v Evropskem parlament. Vodenje resorja pa bo zdaj začasno prevzel predsednik vlade sam. O tem je danes tudi že obvestil DZ.


Da se mu z iskanjem Šarčevega naslednika še ne mudi, je sicer premier Golob dal vedeti že minuli teden. Kot je tedaj dejal, ministra Šarca na obrambnem resorju čakajo še nekatere naloge, med katerimi je izpostavil vrh Nata v Washingtonu, na katerem se te dni mudi slovenska delegacija na čelu s premierjem.

Tako si bo, kot kaže, Golob vzel še nekaj tednov časa za pogovore s potencialnimi ministrski kandidati. Tako je pričakovati, da bo nov obrambni minister v DZ zaprisegel jeseni, ko se bodo poslanci vrnili s parlamentarnih počitnic, s katerimi začenjajo v prihodnjem tednu.

vlada mors minister