vestnik

Še danes možno predčasno glasovanje na referendumu o zakonu o drugem tiru

Adriana Gašpar, 10. 5. 2018
Robert Balen
Vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič je s podporniki predal podpise za začetek zbiranja podpisov za vložitev zahteve za referendum o zakonu o drugem tiru.
Aktualno

Do 19.00 na sedežih okrajnih volilnih komisij.

Volivci lahko še danes med 7. in 19. uro na sedežih okrajnih volilnih komisij predčasno oddajo svoj glas na ponovljenem glasovanju na referendumu o zakonu o drugem tiru. Predčasno glasovanje se je začelo v torek, prvi dan pa je glas oddalo 2920 volivcev oz. 0,17 odstotka vseh volilnih upravičencev.


Predčasno glasovanje poteka tudi na tistih upravnih enotah, kjer okrajne volilne komisije sicer nimajo sedeža, to so Cerknica, Dravograd in Metlika, ter na sedežu Občine Bled.

48e064498850755cae81ae767f0b303d
Robert Balen
Predčasno glasovanje se je začelo v torek, prvi dan pa je glas oddalo 2920 volivcev oz. 0,17 odstotka vseh volilnih upravičencev.


Predčasno glasovanje sicer poteka na enak način, kot bo na dan referenduma. Volivci se morajo na volišču izkazati z osebnim dokumentom in se podpisati v volilni imenik. Glasujejo tako, da na glasovnici obkrožijo za ali proti.
Referendum bo sicer v nedeljo, prvič v zgodovini pa se bo zgodilo, da bodo volivci o istem zakonu na referendumu odločali dvakrat. Pobudnik referenduma Vili Kovačič je namreč izide referenduma, ki je potekal septembra lani, uspešno izpodbijal na vrhovnem sodišču, ki je glasovanje razveljavilo.


Za zavrnitev zakona mora več volivcev glasovati proti zakonu, poleg tega mora po ustavni ureditvi proti zakonu glasovati najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, torej okoli 340.000 volivcev.
Prvega glasovanja se je udeležilo 20,5 odstotka volilnih upravičencev. Zakon je tedaj podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali, proti pa jih je glasovalo 46,47 odstotka.

Andrej Petelinšek
Še danes možno predčasno glasovanje na referendumu o zakonu o drugem tiru.
referendum zakon o drugem tiru