vestnik

Slovenijo in tudi Pomurje bomo čistili še zadnjič

M. Ha., 14. 9. 2018
Igor Napast
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V soboto, 15. 9., bo po celi Sloveniji potekala akcija Očistimo Slovenijo, tokrat pod prav posebnim sloganom.

Tako bo, kot sporočajo organizatorji akcije, to soboto tretjič (in zadnjič) v zgodovini Slovenije organizirana nacionalna prostovoljska čistilna akcija. "Še zadnjič" je zaveza in spodbuda, da čistilne akcije prenehajo simbolizirati poglavitno in edino okoljevarstveno aktivnost Slovenk in Slovencev. Akcija Očistimo Slovenijo 2018 bo letos tako predvsem svež in čist začetek za vedno čisto Slovenijo, ki jo bomo dosegli z zmanjševanjem, ločenim zbiranjem in ponovno uporabo odpadkov.


b3dee0889c3486cb7c44585b11171fc9
Janez Zemljič
Še vedno je preveč divjih odlagališč. Fotografija je simbolična.


Prostovoljci bodo do konca poletja po Sloveniji iskali in preverjali lokacije divjih odlagališč vdigitalnem registru, ki so ga ustvarili tekom prvega projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! V soboto pa bo potekala čistilna akcija, v kateri bodo iz identificiranih divjih odlagališč odstranili zbrane odpadke. Čistilo se bo tudi vsa druga območja – sprehajalne poti, predele ob cestah, stanovanjske soseske, okolice šol in vrtcev ter tudi vode, nabrežnine in obale. K projektu so povabljeni vsi posamezniki in vse slovenske občine, tudi tiste, ki so čistilne akcije organizirale že spomladi. Ideja je, da v občinah, kjer ni potrebe po čistilni akciji, skupnost kljub temu na ta dan naredi kaj za obče dobro – se na primer loti urejanja zelenic in športnih igrišč, učnih poti, pleskanja otroških igral, popravljanja klopi v parku itd.

Katere občine v Pomurju bodo sodelovale?
Na spletni strani organizatorjev akcije najdemo interaktivni zemljevid, ki prikazuje, katere občine sodelujejo.

- Organizacija poteka: Šalovci, Kuzma, Grad, Puconci, Moravske Toplice, Tišina, Radenci, Beltinci, Turnišče, Črenšovci, Lendava, Dobrovnik, Kobilje, Veržej.
- Občine imajo koordinatorja, a so brez dogovora z občinsko upravo: Rogašovci, Murska Sobota, Cankova.
- Nimajo koordinatorja, obstaja pa dogovor z občinsko upravo: Gornja Radgona, Ljutomer, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici.
- Nimajo koordinatorja niti dogovora z občinsko upravo: Apače, G. Petrovci, Hodoš, Odranci, Velika Polana, Križevci pri Ljutomeru.


43cb91ef85da87d0b98b3c40ffff9983
Arhiv Očistimo Slovenijo
Zemljevid občin, ki sodelujejo v akciji.Organizatorji izpostavljajo naslednje lokacije v Pomurju, kjer bo dogajanje še posebej zanimivo:
-Beltinci, grajsko dvorišče Beltinci, 9.00
-Grad, OŠ Grad, 8.30
-Šalovci, središče Šalovec, 8.00

Namen letošnje akcije ni le čiščenje, veliko večji pomen bo na ozaveščanju o boljšem ločenem zbiranju odpadkov ter nenazadnje tudi o preprečevanju nastajanja odpadkov. Ni dovolj, da se vsako leto enkrat ali dvakrat čisti, pomembnejše je, da s skupnimi močmi poskrbimo, da odpadkov v naravi in okolici ne bo več, hkrati pa, da čim več ljudi začne razmišljati o t. i. "zero waste" alternativah. S tem bomo na dolgi rok poskrbeli, da bo nastalo vedno manj odpadkov in čistilne akcije kot take sploh ne bodo več potrebne.


Tako kot v zadnji akciji leta 2012 je projekt tudi tokrat organiziran v sklopu globalne pobude Očistimo Svet 2018 (World Cleanup Day 2018). Slovenski prostovoljci bodo tudi tokrat del večmilijonske množice, ki bodo čistili svojo državo. Cilj globalnega projekta je združiti 5 % prebivalstva iz 150 držav v največji čistilni akciji, ki bo v vseh državah potekala prav na isti dan.
Letos akcijo ponovno organizirajo, saj je pomembno, da se tudi Slovenija pridruži tako pomembni in odmevni globalni akciji, pišejo na spletni strani. Prav tako opažajo povečanje pojavljanja divjih odlagališč, predvsem pa smetenja.
očistimo slovenijo pomurje