vestnik

Pričela se je bitka za soboško SDS

Rok Šavel, 2. 4. 2024
Timotej Milanov
Bo Karlo Šooš vodenje lokalnega odbora največje opozicijske stranke primoran predati Andreju Mešiču?
Aktualno

Andrej Mešič bi popravljal napake starega vodstva, Karlo Šoš ob močnem izzivalcu še kalkulira, o kandidaturi razmišlja tudi Bojan Petrijan.

Le nekaj dni po evropskih volitvah junija bomo priča strankarski bitki na lokalni ravni, ki ima lahko širše politične posledice v regiji. Zgodila se bo volilna konferenca soboškega lokalnega odbora SDS, ki po skoraj dveh desetletjih lahko prinese velike spremembe. Dolgoletni predsednik Karlo Šoš, ki hkrati predseduje regijski koordinaciji SDS v Pomurju, bo gotovo imel vsaj enega močnega izzivalca. Če se bo sploh odločil za ponovno kandidaturo, saj nam tega za zdaj ni ne potrdil ne zanikal. »Vse bo odvisno od tega, kako se bo odvijala situacija,« je bil redkobeseden regijski šef SDS.



Za zaupanje članov, v soboški občini jih je aktivnih nekaj čez 100, pa se bo zagotovo potegoval mestni svetnik Andrej Mešič, ki ima veliko političnega kapitala še s predlanskih lokalnih volitev. Svetniška skupina SDS se je takrat povečala za dva mandata, k čemur je veliko doprinesel Mešič, ki je v županski bitki izpadel šele v drugem krogu proti aktualnemu županu Damjanu Anželju. 

mešič, anželj, damjan-anželj, andrej-mešič, soočenje, večer, lovenjakov-dvor
Jure Kljajić
Andrej Mešič si je na predlanskih lokalnih volitvah nabral precej političnega kapitala.



Šoševo vodenje stranke v Murski Soboti in regiji se je v preteklosti večkrat znašlo na udaru. Najbolj v spominu ostaja spor z nekdanjim soboškim županom Antonom Štihcem, ki je nato izstopil iz stranke. Podobno je bilo z Robertom Celcem in še nekaterimi drugimi soboškimi upi SDS. Kljub temu je Šoš zaradi dobrega odnosa s predsednikom SDS Janezom Janšo – na četrtkovem protestu proti vladi je stal tik za njegovim hrbtom – dolgo ohranjal primat v Murski Soboti. A tudi danes njegovih kritikov ne manjka. Kot so nam dejali lokalni strankarski viri, ki želijo ostati anonimni, odbori po državi povečujejo članstvo in privabljajo mlade, v Pomurju pa stranka stagnira. To ne nazadnje dokazuje dejstvo, da si člani odborov iz regije na februarskem praznovanju 35-letnice SDS v Mariboru niso prislužili niti enega priznanja. Po besedah virov je skrb vzbujajoče še to, da podmladek stranke v soboškem odboru ne deluje, ravno tako je članstvo SDS v Pomurju med najstarejšimi v državi.

Andrej Mešič pravi, da se težav zaveda, zato bo na volilni konferenci nastopil z enostavnim programom, ki bo prispeval k temu, da bo soboški odbor postal eden izmed najbolj prodornih v državi. Njegov cilj bo pomladiti članstvo in s pomočjo drugih pomurskih odborov zagotoviti izvolitev poslanca SDS iz Pomurja. Kot problematično navede še dejstvo, da tudi na listi SDS za prihajajoče evropske volitve regija nima kandidata. »Te napake bom popravil v naslednjem štiriletnem mandatu,« napoveduje. Poleg Šoša, ki očitno še preračunava, ali se bo podal v boj za ohranitev predsedniškega stolčka, se kot Mešičev protikandidat omenja še njegov svetniški kolega Bojan Petrijan.

Ta je priznal, da res razmišlja v tej smeri, a da, tako kot Šoš, končne odločitve še ni sprejel. Prepričan pa je, da je v soboškem odboru SDS že zdavnaj napočil čas za spremembe. »Prišel je čas za ekipo, saj posameznik sam ne more biti uspešen,« meni Petrijan, ki ima sicer v soboški SDS status povratnika, saj je ob odmevnem sporu Štihca s Šošem stopil na stran takratnega župana, svojega delodajalca, ter takrat tudi sam odstopil kot član soboškega izvršnega odbora stranke.

mestni-svet, mestna-občina-murska-sobota, seja
Rok Šavel
Ambicije za vodenje stranke v Murski Soboti ima tudi Bojan Petrijan.

Velika vloga v regiji 

Ob potencialni zamenjavi v soboški SDS je pričakovati tudi spremembe pri delovanju stranke na regijski ravni, saj bo vpliv Karla Šoša z izgubo položaja v soboškem odboru praktično povsem okrnjen. Premiki SDS v Pomurju, kjer ima stranka tradicionalno visoko podporo, tako niso zanemarljivi. Ne za interno strankarsko dinamiko SDS v Pomurju, kjer župani iz njihovih vrst vodijo občine Lendava, Turnišče, Moravske Toplice in Apače, niti ne v luči odnosov s centralo stranke v Ljubljani. Kdo bo vlekel strankarske niti v edini mestni občini v regiji in nato v celotnem Pomurju, bo še toliko pomembneje, če po naslednjih državnozborskih volitvah pride do zamenjave oblasti. V SDS, kjer stopnjujejo zahteve po predčasnih volitvah, se ob javnomnenjskih anketah namreč že vidijo na čelu nove vlade.

sds andrej-mešič sds-murska-sobota lokalni-odbor politika volilna-konferenca